Economiile fortate in vremea COVID-19. Sau cum pot salva romanii economia cu pusculita
economiecriza economicarecesiunepandemieepidemiecumparaturiconsumeconomii
In cele aproximativ doua luni de izolare, in care activitatile economice din Romania au fost aproape in totalitate suspendate, romanii au incetat sa isi mai cheltuiasca banii prin mall-uri, saloane de infrumusetare, restaurante, cinema sau pe alte activitati.
Putem presupune ca o buna parte din acesti bani au ajuns intr-un "fond de economii fortate". Desi aproximativ un milion de romani au intrat in somaj tehnic, iar alte aproximativ 200.000 de persoane si-au pierdut complet locul de munca, tot ar trebui sa existe economii importante facute de romani in aceasta perioada, mai ales tinand cont de faptul ca Executivul a oferit o serie de beneficii fiscale populatiei.
Astfel, banii stransi de romani in aceasta perioada ar putea reprezenta un impuls important pentru economia post-pandemie, despre care se preconizeaza ca fie va fi afectata de o recesiune, fie de o criza puternica.
In acest context, in cazul in care oamenii vor fi dispusi sa achizitioneze bunuri si servicii si sa incurajeze astfel consumul, mai ales prin bunuri produse la noi in tara, economiile fortate ar putea oferi o gura buna de Oxigen intregii economii.
Citeste si:
Relansarea economica a Romaniei se construieste acum si depinde inclusiv de comportamentul nostru de consum
Odata cu
ridicarea masurilor de restrictie, care va avea loc pe 15 mai si se va desfasura treptat, in functie de evolutia epidemiei, romanii vor incepe sa circule, sa consume din nou combustibil si sa desfasoare activitati obisnuite, care necesita plati. Vor merge din nou la film, vor face cumparaturi la mall, vor manca la restaurante si vor iesi in oras. Toti acesti bani vor fi rulati in economie.
Avantajul cel mai mare il va avea economia romaneasca, daca oamenii se vor canaliza pe consumul de bunuri si servicii "made in Romania". Astfel, micii intreprinzatori de la noi vor avea desfacere, vor plati in continuare salarii, taxe si impozite la bugetul de stat, care are foarte mare nevoie de fonduri, dupa o perioada in care criza COVID-19 a consumat resurse importante.
Citeste si:
Cum ar putea arata cabinele de avion la ECONOMY CLASS dupa pandemie