Intre 800 de miliarde si 2 trilioane de dolari sunt spalati anual la nivel global, potrivit ultimelor analize facute de autoritatile internationale de profil. Specialistii Deloitte trag astfel un semnal de alarma, avertizand ca urmarile criminalitatii financiare sunt resimtite in toate segmentele societatii.
Spalarea banilor reprezinta procesul prin care fondurile obtinute ilegal sunt transformate in bani sau active aparent legale, astfel incat sursa lor ilicita sa fie mascata. Aceasta este o practica esentiala pentru gruparile criminale, deoarece le permite sa foloseasca fondurile obtinute din activitati ilegale (cum ar fi traficul de droguri, coruptia, frauda si evaziunea fiscala) fara a atrage atentia autoritatilor.
Asa cum avertizeaza si cei de la Deloitte, spalarea banilor are efecte devastatoare asupra economiei si societatii pe termen lung. In primul rand, acest fenomen distorsioneaza pietele financiare si economice, afectand investitiile si stabilitatea economica. Fondurile ilicite pot destabiliza economia prin introducerea de capital nesigur si necontrolat. De asemenea, trebuie tinut cont de faptul ca finantarea criminalitatii si coruptiei duce la o crestere a activitatilor ilegale si submineaza increderea publicului in institutiile financiare si guvernamentale.
Asadar, spalarea banilor este o problema complexa si globala, care necesita eforturi coordonate pentru a fi combatuta eficient. Prin implementarea unor reglementari stricte, cooperarea internationala si utilizarea tehnologiei avansate, societatea poate face pasi importanti in prevenirea si detectarea activitatilor ilegale. Combaterea spalarii banilor nu doar protejeaza economia, ci si asigura integritatea si stabilitatea sistemului financiar global.
Uniunea Europeana va adopta in perioada imediat urmatoare un nou Regulament privind combaterea spalarii banilor. Printre cele mai importante modificari pe acest nou regulament le aduce se regasesc urmatoarele: extinderea listei entitatilor obligate (comercianti de bunuri de lux, cluburi si agenti profesionisti de fotbal, entitati care realizeaza finantari participative - crowdfunding); cerinte sporite privind beneficiarii reali si controlul proprietatii; masuri sporite de due diligence in cazul persoanelor cu averi importante; identificarea si verificarea tranzactiilor ocazionale intre 3.000 si 10.000 de euro; accesul transfrontalier la informatiile privind conturile bancare; identificarea de la distanta a clientilor; interzicerea la nivelul UE a platilor in numerar de peste 10.000 de euro; politici revizuite privind state terte cu grad ridicat de risc.
Ultimele NOUTATI
Mediul privat arata cartonasul rosu! Increderea managerilor in economia romaneasca s-a prabusit
Educatia financiara in familie: cum poti transforma o discutie banala in lectie de viata
Partenerii nostri
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
Incheierea contractului de servitute: Cine are dreptul si ce obligatii are
Bilet la ordin: Notiuni, caracteristici si utilizari
Pensia sociala in Romania: Cine primeste si care sunt criteriile de acordare