Economia Romaniei se taraste pe genunchi: am ajuns din fruntasi, la coada UE
crestere economica romaniatigrul europeicrestere pib romania
Ani la rand, tara noastra s-a laudat ca economia duduia si ca este tigrul Europei, aducator de cele mai mari cresteri procentuale ale Produsului Intern Brut. Ca aceasta crestere nu prea se simte in buzunarele oamenilor de rand, este alta poveste, pe care numai guvernanti o considera frumoasa.
Insa, acum,
performantele economice inregistreaza ritmuri mai slabe, si am fost depasiti, ca procent, de multe alte state din Europa.
Institutul National de Statistica a revizuit in sens ascendent cresterea economica din trimestrul al treilea din 2021, la 0,4%, de la 0,3%. In comparatie cu acelasi trimestru din 2020, PIB a crescut cu 7,4%, pe seria bruta, si cu 8,1%, pe seria ajustata sezonier.
Chiar daca pare un avans ridicat, suntem la coada statelor membre ale Uniunii Europene.
Potrivit Eurostat, PIB al zonei euro a crescut cu 2,2%, in penultimul trimestrul din 2021, comparativ cu trimestrul al doilea, iar, pe ansamblul Uniunii Europene, PIB a urcat cu 2,1%.
Cu exceptia Lituaniei, unde PIB a stagnat, toate statele membre UE au consemnat crestere a PIB, in trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul precedent.
Austria, cea mai mare crestere a PIB
In timp ce Austria a avut cea mai mare crestere a PIB de la un trimestru la altul (3,8%), cele mai mici ritmuri de crestere au fost in Romania si Slovacia, ambele cu 0,4%.
In ritm anual, PIB al zonei euro a crescut cu 3,9% si cu 4,1% in UE, dupa un avans de 14,4% in zona euro si unul de 13,8% in UE in trimestrul al doilea.
In cazul Romaniei, ritmul de crestere a incetinit la 8,1%, in al treilea trimestru, de la 13,8%, in trimestrul al doilea.
In trimestrul al treilea al anului in curs, numarul persoanelor ocupate a fost mai mare cu 0,9%, atat in zona euro, cat si in Uniunea Europeana, in raport cu trimestrul precedent.
Intre lunile iulie-septembrie 2021, tarile membre cu cea mai puternica majorare a ocuparii au fost Irlanda (4%), Spania (2,6%) si Lituania (2,1%).
Nu au stat atat de bine Slovacia (0,3%), Croatia (0,3%) si nici Suedia, Cehia, Germania, Italia si Romania, toate cu cresteri de 0,4%.
In al treilea trimestru din 2021, 210 milioane de persoane erau ocupate in Uniunea Europeana, dintre care 161 de milioane in zona euro.