Economia Romaniei s-a mentinut pe plus in primul trimestru al unuia dintre cei mai dificili ani
pib romaniacrestere pib romaniacrestere economica romaniaestimari pibestimari ins
Datele provizorii ale Institutului National de Statistica, publicate astazi, arata ca, in primele trei luni ale acestui an, Produsul Intern Brut al Romaniei a crescut, in termeni reali, cu 0,3%, in comparatie cu ultimul trimestru din 2019.
In raport cu primul trimestrul al anului trecut, PIB a inregistrat o crestere cu 2,4%, pe seria bruta, si una de 2,7%, pe seria ajustata sezonier.
PIB, date ajustate sezonier, estimat de INS pentru primul trimestru din 2020 a fost de 272,074 miliarde de lei, preturi curente, in crestere, in termeni reali, cu 0,3%, fata de trimestrul al patrulea din 2019, si cu 2,7%, fata de primele trei luni ale anului trecut.
Pe serie bruta, PIB estimat de INS pentru primul trimestru din 2020 a fost de 215,965 miliarde de lei, preturi curente, in crestere, in termeni reali, cu 2,4%, in comparatie cu primul trimestru al anului trecut.
In comparatie cu varianta provizorie precedenta communicate de INS, dinamica PIB si a valorii adaugate brute a ramas neschimbata, la fel si volumul si contributia impozitelor nete pe produs.
Volumul valorii adaugate brute pe ramuri de activitate nu a inregistrat, in general, modificari importante, cu exceptia comertului cu amanuntul si ridicata; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante, cu o reducere a volumului de activitate de 0,5%, precum si a activitatilor de spectacole, culturale si recreative; reparatii de produse de uz casnic si alte servicii, cu o crestere a volumului de activitate de 0,9%.
Din punctul de vedere al utilizarii PIB, modificari semnificative ale contributiei la cresterea PIB, intre cele doua estimari, au inregistrat: cheltuiala pentru consumul final individual si colectiv al administratiilor publice, de la +0,2% la +1,0%, ca urmare a cresterii volumului lor de activitate de la 100,9% la 105,0%; formarea bruta de capital fix, de la +0,9% la +2,0%, ca urmare a modificarii volumului sau de activitate de la 105,9% la 113,1%; exportul net, de la -3,2% la -2,2%.