E oficial: Salariul minim se mareste prin horatarare de guvern de la PSD / Orban: Nu e legal ce face Dancila
salariu minimsalariul minim brutsalariu constructiitaxeimpozitecontributii socialeviorica dancilaludovic orban
Viorica Dancila a anuntat ca Executivul demis va adopta o hotarare de guvern care vizeaza majorarea salariului minim.
"Pentru ca am promis ca vom lua masuri pentru romani si asa vom face", astfel isi argumenteaza Dancila decizia de a majora salariul minim prin hotarare de guvern.
Premierul demis a spus, joi seara, ca nu a fost cautata personal de cineva din Opozitie si nici de Klaus Iohannis, insa Ludovic Orban a somat-o public sa nu adopte hotararea de guvern care prevede majorarea salariului minim. Orban sustine ca aceasta masura are un impact economic important, dar si ca actualul Cabinet nu are capacitatea de a adopta o astfel de decizie.
"Ii somez sa nu adopte nicio hotarare, nu au capacitatea de a adopta o astfel de hotarare, care are un impact economic important, care are un impact asupra mediului de afaceri si care are consecinte bugetare. Acest Guvern nu are dreptul legal de a adopta o astfel de hotarare de Guvern. Daca, totusi, vor vrea sa adopte o astfel de hotarare de guvern, o vom modifica”, a precizat Orban, joi, la Parlament.
Totusi, Viorica Dancila sustine ca aceasta masura este in beneficiul romanilor si spune ca nu va renunta la ea. Mai mult decat atat, Dancila sugereaza ca Orban ca ii cere sa nu adopte majorarea salariului minim din cauza ca ii uraste romani.
"Inca o data, ceea ce face domnul Orban este incalificabil. A reusit astazi (joi - n.r.) sa socheze o tara intreaga cand a somat actualul Guvern sa nu creasca salariul minim si a amenintat ca daca o vom face, va modifica hotararea de Guvern. Ma intreb cat poate sa ii urasca pe romani, daca o masura pe care oamenii o asteapta reprezinta un pericol pentru domnul Orban? Nu m-a sunat si nu ascult de ceea ce someaza domnul Orban. Eu ascult doar vocea oamenilor care au nevoie de sprijin si au nevoie de solidaritate”, a spus Dancila.
Hotararea de guvern pe care o va adopta Executivul demis al PSD va prevede ca "salariul minim net va creste anual cu 100 lei, astfel incat in 2020 acesta sa fie mai mare decat echivalentul a 300 euro”.
In acest moment, salariul minim brut pe tara este de 2.080 lei, iar persoanele cu studii superioare care lucreaza intr-un domeniu conex calificarii lor, nu pot fi incadrati pe piata muncii cu mai putin de 2.350 lei pe luna, venit brut.
O alta categorie aparte de angajati in Romania sunt cei din constructii. Salariul minim brut pentru acestia este de 3000 de lei.
Daca acestea sunt valorile brute, cele nete sunt mult mai mici. Statul inghite lunar aproape jumatate din salariul anagajtilor din Romania, prin cotizatii, impozite si contributii.
Daca salariul brut este de 2080 de lei, angajatul ia "in mana" doar 1263 de lei.
Daca salariul brut este de 2.350 de lei, anagajatul mai ramane doar cu 1413 de lei.
Daca salariul minim brut este de 3000 de lei, salariul net este de 2362 de lei.
O crestere fortata a salariului minim pune o presiune si mai mare pe mediul de afaceri, care a contestat si majorarile anterioare, spunand ca nu mai face fata cheltuielilor. IMM-urile din Romania au dat un semnal negativ majorarilor "din pix" efectuate de Guvenrul Dancila, spunand ca se vad pusi in situatia fie de a scumpi produsele, fie de a face concedieri, fie li se pun piedici in dezvoltarea afacerii.
Un alt salt al salariului minim afunda si mai puternic mediul privat si, desi se poate reflecta pozitiv in economie, care va fi impinsa de consum, in fapt, inflatia se va mentine la cote mari, la fel ca in prezent, cand suntem campionii Europei la capitolul scumpiri.
Citeste si:
Lista taxelor pe care PNL promite sa le elimine