E foame de bani in Romania: ne imprumutam la dobanzi ISTORICE
imprumuturidobanzi imprumuturieconomia romanieicriza eurolichiditate euro
Economia romaneasca are nevoie de imprumuturi si nu ezita sa le ia, insa pretul pe care il vom plati pentru banii accesati acum este unul foarte mare, dat fiind faptul ca dobanzile acceptate astazi sunt unele istorice.
Acest lucru a fost lansat, sub forma de avertisment, chiar de liderul PNL,
Florin Citu, fost premier si ministru al Finantelor.
"Atentie la economie!"
Oficialul spune ca Romania nu s-a mai imprumutat la dobanzi atat de usturatoare din anul 2013.
"Atentie la economie! Fara economie puternica suntem vulnerabili. Romania s-a imprumutat ieri la 6,09%, cea mai mare dobanda din 24.01.2013 si pana astazi", a scris Florin Citu vineri pe Instagram.
Nu este pentru prima data cand Florin Citu lanseaza astfel de avertismente. La jumatatea lunii trecute, liberalul a vorbit despre necesitatea de tine sub control deficitul bugetar. E esential sa avem un deficit bugetar controlat. Desi departe de tinta de 2% asumata de Uniunea Europeana inainte de izbucnirea crizei sanitare, liberalul spera ca macar in jurul procentului de 6% din PIB sa ne stabilizam.
Totusi, din partea Bancii Nationale a Romaniei (BNR), vin semnale ceva mai pozitve. Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei, a afirmat zilele acestea ca sistemul financiar-bancar romanesc e stabil.
Intr-o declaratie oferita joi jurnalistilor
B1tv, oficialul BNR a spus ca
"sistemul financiar-bancar romanesc e stabil si are foarte multa lichiditate. Expunerile pe spatiul rus nici nu exista, nu avem nicio legatura cu spatiul rus, nu avem banci cu capital rusesc, nu avem capital rusesc, nu avem investitii la nivelul sectorului bancar in Rusia, sau credite mai bine spus, asa ca nu exista nicio influenta".
Referitor la informatiile aparute in spatiul public, conform carora in Romania s-ar contura o criza de lichiditate pe zona euro, oficialul BNR ne linisteste: "Ca si pana acum… Daca doreai sa schimbi sume mari de euro trebuia sa te programezi, nu se faceau pe loc. Probabil acum, sub imperiul emotiilor, oamenii au vrut sa schimbe pe loc si au uitat de aceasta prevedere care, de altfel, exista si in contractele de depozit, unde scrie ca daca vrei sa scoti bani din depozit, inclusiv lei, trebuie sa te programezi pentru sume mai mari".
Te-ar putea interesa si: Painea de toate zilele risca sa ajunga la un pret fara precedent: noi valuri de scumpiri vin peste piata cerealelor