Dupa ce va trece pandemia de coronavirus, lumea si viata, asa cum eram obisnuiti sa le intelegem pana acum, vor trebui reinventate
Dupa contractia inregistrata in anul 2019 (fata de anul precedent), specialistii in economie globala estimau ca anul 2020 va aduce o noua crestere economica. In 2018, economia globala a inregistrat o crestere de 3,6% fata de 2017, in vreme ce, in 2019, cresterea a fost de 2,9%, raportata la rezultatele anului anterior. Inainte de explozia pandemiei de coronavirus, previziunile pentru anul 2020 anuntau o crestere economica la nivel global de 3,3%. Fondul Monetar International a atras atentia, inca de la sfarsitul anului trecut, ca economia mondiala se va confrunta, in 2020, cu o seama de vulnerabilitati.
Raportul de risc (Global Risk Report) elaborat de FMI a mentionat si care vor fi vulnerabilitatile economiei mondiale in 2020.
Global Risk Report a identificat urmatoarele vulnerabilitati cu gradul cel mai mare de probabilitate si cu efectul cel mai puternic negativ asupra economiei mondiale: modificarile climatice, esecul politicilor de protejare a mediului, diminuarea biodiversitatii, manifestarile extreme ale vremii, dezastrele naturale, atacurile cibernetice si razboaiele.
In categoria vulnerabilitatilor cu probabilitate foarte mica (dar cu efecte severe) FMI a identificat izbucnirea unui conflict nuclear, prabusirea retelei informatice la nivel global, bolile contagioase si declansarea unei crize alimentare.
Anul 2020 a debutat cu activarea uneia dintre vulnerabilitatile listate de FMI: dezastrul natural provocat de devastatoarele incendii din Australia.
Peste putina vreme, insa, acestea aveau sa fie eclipsate de declansarea pandemiei de coronavirus.
Asadar, 2020 a debutat cum nu se poate mai prost, iar economia mondiala va suferi pierderi pe care inca nimeni nu le poate estima.
Nu putini sunt, astazi, economistii care sustin ca actuala criza economica generata de pandemia de coronavirus va avea efecte comparabile cu marea criza din anul 1929, care a devastat economia mondiala, afectand atat statele cu economii puternice cat si pe cele cu economii mai putin dezvoltate.
Cele mai vulnerabile la efectele crizei generate de pandemie sunt intreprinderile mici si medii, care, sustin analistii, nu vor putea rezista mai mult de cateva luni recesiunii.
Puternic afectati sunt si vor fi si marii jucatori din economie.
Efectul actualei crize va fi agravat si de faptul ca, in acest moment, datoria totala a tuturor tarilor (datorie publica plus datorie privata) se situeaza la un maxim istoric: 253.000 de miliarde de dolari si, pe fondul scaderii dramatice a veniturilor, se vor inregistra sincope majore de plata a acestora.
Asociatia Internationala de Transport Aerian a estimat pierderile companiilor aeriene in acest an la 252 de miliarde de dolari, ceea ce reprezinta o scadere cu 44% a veniturilor totale (a cifrei de afaceri).
Asociatia Constructorilor Europeni de Automobile a anuntat, recent, ca oprirea capacitatilor de productie ar putea afecta slujbele a 14 milioane de oameni.
Din pricina scaderii cererii de carburant, industria petroliera este si ea sever afectata, in conditiile in care pretul barilului de petrol a ajuns la 30 de dolari, fata de 70 de dolari cat era la inceputul anului.
Bancile, care ar trebui sa se gaseasca in prima linie de actiune pentru amortizarea socului resimtit de economia mondiala, nu se simt nici ele prea bine, in conditiile in care sunt nevoite sa accepte lungi perioade de moratoriu pentru plata ratelor la creditele acordate, in paralel cu presiunea generata de cererile de noi credite, care sa finanteze pierderile operatorilor economici.
Turismul, industria hoteliera si cea a restaurantelor precum si industria spectacolelor sunt in colaps si au tras, la nivel global, obloanele.
Foarte probabil, ne gasim la inceputul celei mai mari crize economice cu care s-a confruntat vreodata omenirea, criza care-i va afecta pe toti cei care vor izbuti sa scape din ghearele coronavirusului si care vor trebui sa gaseasca solutii pentru a reinventa lumea si viata, asa cum eram obisnuiti sa le intelegem pana acum.
Sursa foto: pexels.com