Dragoste sau frauda? Cum poti ramane fara niciun leu in cont, atunci cand te indragostesti pe net
frauda online
E posibil ca dragostea sa traca prin stomac, insa oricum ar fi, dragostea nu are nicio legatura cu fraudele in numele ei. Din nefericire pentru romani, escrocii sunt deosebit de inventivi, iar de Dragobete au mai gasit o modalitate prin care sa iti fure banii, folosindu-se de cel mai nobil sentiment.
Romantismul care costa: cum iti pot fura escrocii bani in timp ce te indragostesti
Atacurile romantice sunt la ordinea zilei pe retelele sociale si platformele de dating. Escrocii isi ascund identitatea sub masti de actori celebri, soldati sau medici in misiune, oameni de afaceri sau investitori aflati in situatii dificile temporare. Dar toate aceste povesti sunt doar minciuni menite sa te faca sa iti pierzi banii!
Incepe cu o conversatie aparent sincera, construieste o relatie virtuala pe incredere, iar mai apoi… vine cererea: „Am nevoie urgent de bani din cauza unui accident, unei urgente de sanatate sau a unei probleme financiare.” Nu exista un caz fara o „drama” care sa justifice de ce trebuie sa trimiti bani, iar esenta acestei capcane este tocmai sa creeze o legatura emotionala puternica inainte de a face cererea.
Vulnerabilitatea seniorilor: cine sunt tintele preferate ale escrocilor romantici
Seniorii, persoanele singure, divortate sau vaduve sunt victime ideale pentru infractorii romantici. Acestia profita de vulnerabilitatea emotionala a celor mai in varsta, care, de multe ori, nu sunt familiarizati cu riscurile mediului online. In plus, multi dintre acesti atacatori cauta persoane cu venituri stabile, dar care sunt mai putin experte in navigarea retelelor sociale si aplicatiilor de dating.
Cum se ascund escrocii? Love bombing si documente false
Manipularea emotionala este o practica frecventa: infractorii aplica strategia „love bombing” – adica manifesta afectiune excesiva si iti promit dragoste autentica, dar totul se face cu un scop precis: sa obtina bani de la tine. Mesajele pot fi informal redactate si chiar pot contine greseli gramaticale, pentru a parea mai reale si mai aproape de tine.
De asemenea, acestia trimit frecvent documente false, cum ar fi acte de identitate, bilete de avion sau chitante, pentru a-si construi o poveste convingatoare si a-ti castiga increderea.
Cum sa te protejezi de fraudele amoroase
-
NU trimite bani niciodata! Indiferent de motivul invocat, nu trimite bani unei persoane pe care nu o cunosti personal.
-
Protejeaza-ti informatiile! Nu da niciodata detalii precum numarul cardului, PIN-ul, parolele sau copiile actelor de identitate.
-
Fii atent la ce postezi online! Escrocii pot folosi informatiile tale publicate pe retelele sociale pentru a te aborda mai usor.
-
Verifica informatiile despre persoana cu care vorbesti! Cauta imagini sau nume pe internet, pentru a vedea daca au fost folosite si in alte parti. Exista aplicatii si site-uri care iti pot arata daca o fotografie sau un profil este folosit de mai multe persoane.
-
Raporteaza imediat! Daca ai fost contactat de cineva care ti-a cerut bani, raporteaza profilul pe platforma si contacteaza autoritatile.
Protejeaza-ti inima si banii: dragostea nu trebuie sa coste!
„Cei care comit escrocherii romantice sunt experti in ceea ce fac, sunt rabdatori si meticulosi, cunosc foarte bine cum sa activeze stimuli emotionali si par de cele mai multe ori autentici, grijulii si credibili. Unii dintre escroci sunt prezenti pe majoritatea site-urilor de dating, matrimoniale sau pe platformele de social media. In conversatiile avute cu potentialele victime, ei pot ajunge chiar la cereri in casatorie sau planuri sa se intalneasca personal cu victima, dar acest lucru nu se va intampla niciodata. Astfel, daca ati stabilit o relatie la distanta pe internet, cu o persoana pe care nu ati intalnit-o fizic si nu o cunosteati inainte, analizati cu atentie situatia si puneti-va intrebarile potrivite pentru a verifica daca este o persoana reala sau in spatele contului se afla un infractor. Iar in momentul cand interlocutorul solicita sume de bani ori date sensibile de la dvs., oferind diferite pretexte care au deopotriva o aura de urgenta, in acel moment trebuie sa va activati reflexele de securitate. Atunci cand aveti suspiciuni, nu ezitati sa cereti ajutor!”, spune Mihai Rotariu, manager al Directiei de Comunicare, Marketing si Media din cadrul DNSC.
Escrocii romantici pot patrunde in viata ta cu intentii clare si precise – sa iti fure banii. De Dragobete, dar si in orice alta perioada a anului, fii precaut si protejeaza-ti informatiile personale. Nu te lasa pacalit de promisiuni de iubire adevarata si gandeste rational inainte de a actiona. Cu o atentie deosebita si urmand sfaturile ING Bank si DNSC, poti evita capcanele lor si sa iti pastrezi atat inima, cat si banii!
Sursa foto: unsplash.com