Doua zeci de banci sunt in Programul de garantare a creditelor pentru IMM
fngcimmgarantare creditecredite antreprenorirobor
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a primit cereri de la 20 de banci pentru inscrierea in Programul de Garantare a creditelor pentru IMM.
Termenul limita a fost 30 ianuarie 2014. Fondul va incepe procedurile de semnare a conventiilor de garantare cu cele 20 de banci inscrise in Program.
Potrivit FNGCIMM, in cel mai scurt timp, creditele vor fi disponibile pentru antreprenori.
Institutiile de credit care vor semna conventii cu FNGCIMM sunt: Banca Transilvania, BRD, CEC, ING Bank, Banca Romaneasca, Banca Comerciala Carpatica, Intesa San Paolo Bank, Alpha Bank, BCR, Unicredit Tiriac, Piraeus Bank, Bancpost, Leumi Bank, Ate Bank, Banca Italo-Romena, Banca Comerciala Feroviara, Volksbank, OTP Bank, Marfin Bank si Nexte Bank.
Prin programul de garantare, intreprinzatorii pot accesa linii de credit pentru capital de lucru in valoare de maximum 5 milioane de lei/IMM, garantate de catre FNGCIMM, reprezentand maximum 50% din valoarea finantarii, exceptand dobanzile, comisioanele si spezele bancare, pe o perioada de cel mult 24 de luni, cu posibilitatea prelungirii cu cel mult 12 luni.
Garantia se acorda la cererea bancii, dupa aprobarea liniei de credit, cu o rata a dobanzii ROBOR + maxim 3,5/ an.
Prima de garantare datorata de catre beneficiar este de 1,99% pe an din valoarea garantiei aprobate.
Valoarea plafonului de garantare aprobat este de doua miliarde de lei, dar bancile au solicitat un plafon mai mare de 3 miliarde de lei.
Banii pot fi folositi numai pentru finantarea capitalului de lucru, nu si pentru refinantarea altor credite.