Tensiunile comerciale intre Statele Unite si Uniunea Europeana sunt insa mult mai mari, acesta fiind practic doar un prim pas facut de administratia de la Casa Alba. Taxarea exporturilor din Uniunea Europeana a venit dupa decizia in favoarea Statelor Unite data de Organizatia Mondiala a Comertului de la inceputul acestei luni privind subventiile ilegale pe care le-a primit producatorul european de avioane Airbus. OMC sustine ca cele patru tari mentionate in randurile anterioare au oferit Airbus finantare la o dobanda de referinta mai mica decat cea de pe piata, ceea ce a permis companiei sa dezvolte cateva modele de ultima generatie.
La mijlocul acestei saptamani, cu ocazia unei intalniri bilaterale cu presedintele italian Sergio Mattarella, Donald Trump a vorbit si despre subiectul taxelor vamale impuse Uniunii Europene. Liderul de la Casa Alba a declarat atunci ca Statele Unite nu au cum sa piarda dintr-un ipotetic razboi comercial cu Uniunea Europeana, puterea SUA fiind deja demonstrata in conflictul comercial cu China. Din fericire, in cazul razboiului comercial cu China, Donald Trump a anuntat in urma cu cateva zile finalizarea unui acord preliminar care ar urma sa detensioneze piata globala.
La randul sau, si Uniunea Europeana asteapta o decizie a celor de la Organizatia Mondiala a Comertului intr-un caz similar care se refera la ajutoarele americane pentru Boeing. In conditiile in care este foarte probabil sa asistam la o decizie asemanatoare si in acest caz, Uniunea Europeana a avertizat Statele Unite ca vor raspunde cu aceeasi moneda. Asa cum este cunoscut presedintele american Donald Trump, specialistii se asteapta ca liderul de la Casa Alba sa nu reactioneze prea bine la avertizarile venite dinspre Bruxelles.
Asa cum era de asteptat, cele mai multe produse care se regasesc pe lista de produse care vor fi supuse unor taxe aditionale de import de 25% “ad valorem” provin din cele patru tari mentionate mai devreme. Astfel, vorbim, spre exemplu, despre branza proaspata, masline sau ulei de masline din Spania sau despre vin si branzeturi din Franta. Pe aceeasi lista mai regasim si cafea, biscuiti si napolitane din Germania, whisky si dulciuri din Marea Britanie si chiar si branzeturi din Italia. Bineinteles, pe aceeasi lista se mai regasesc si alte produse care provin din celelalte tari membre ale blocului comunitar european.
Guvernul spaniol a transmis ca a facut deja o analiza asupra noilor taxe vamale impuse de Statele Unite, ajungand la concluzia ca impactul economic va fi unul urias, estimat la aproximativ 841 de milioane de dolari. Totusi, specialistii spanioli au recunoscut ca aceste calcule nu sunt foarte usor de facut intr-un timp atat de scurt, codurile vamale folosite de Statele Unite fiind diferite fata de cele folosite in Spania si in restul Uniunii Europene.
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
A aparut Calendarul Contabilului Vesel 2025! Contine 12 caricaturi ce garanteaza hohote de ras!
Cum stabilim durata de amortizare pentru un mijloc fix second-hand
Atentie la modificarile referitoare la impozitul MICRO: Aspecte importante de retinut
Te-ar putea interesa si