Totul a inceput in aceasta vara, atunci cand Donald Trump, presedintele Statelor Unite ale Americii, a anuntat impunerea a noi taxe pe marfurile chinezesti in valoare de 34 de miliarde de dolari. Trump motiva la acea vreme decizia impunerii acestor tarife ca fiind necesara pentru a proteja securitatea nationala si pentru a contribui la reducerea deficitului comercial al SUA cu China. Asa cum era de asteptat, raspunsul Beijingului nu s-a lasat asteptat prea mult timp, autoritatile chineze anuntand la randul lor impunerea a unor taxe similare produselor venite dinspre Statele Unite.
Urmarile impunerii acestor noi tarife au putut fi remarcate imediat pe cele doua piete si nu numai. Mai multe industrii au in prezent de suferit din punct de vedere financiar din cauza acestor taxe comerciale impuse reciproc de Statele Unite si China. Spre exemplu, mai multi producatori auto cu uzine pe teritoriul Statelor Unite sau Chinei au raportat pierderi financiare uriase din aceasta cauza.
Christine Legarde, directorul general al Fondului Monetar International, a declarat in urma nu cu mult timp ca disputa comerciala intre cele doua mari puteri ale lumii va afecta aproape sigur si alte parti ale economiei mondiale. Legarde atragea atentia inca de atunci ca in cazul unei escaladari rapide a acestui conflict comercial, se va ajunge la un impact negativ asupra intregii economii mondiale. Si, bineinteles, nu numai cele doua mari puteri vor avea de suferit in urma acestui conflict, ci in special acele tari mai mici care nu sunt tinta razboiului.
Cu acea ocazie, Christine Legarde recomanda cu tarie reducerea tensiunilor dintre Statele Unite si China. Mai mult decat atat, directorul general al FMI recomanda o relatie de cooperare intre cele doua tari care sa faca sistemul comercial global mai solid si care sa stimuleze avansul economiei.
David Lipton, prim-adjunct al directorului general al FMI, avertizeaza acum ca “guvernele si bancile centrale ar putea sa nu fie pregatite corespunzator pentru a putea face fata turbulentelor”. De asemenea, Lipton transmite ca munca de prevenire a crizei este incompleta la ora actuala.
David Lipton este de parere ca bancile centrale ar trebui probabil sa incheie perioada de explorare a masurilor neconventionale de politica monetara. De asemenea, Lipton se arata ingrijorat cu privire la spatiul de manevra pe care il vor avea guvernele, acestea fiind deja afectate la ora actuala de nivelul ridicat al datoriilor.
SI David Lipton isi exprima ingrijorarea cu privire la razboiul comercial dintre Statele Unite si China. Acesta transmiste un semnal de alarma cu privire la ceea ce se va intampla in cazul in care toate taxele vamale cu care se ameninta cele doua tari ar fi aplicate, pana in 2020 putandu-se pierde trei sferturi ca procent din PIB-ul global.
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Te-ar putea interesa si