DOCUMENT. Ce contine Planul National de Relansare si Rezilienta (PNRR). In ce va investi Guvernul peste 41 de miliarde euro
pnrrfonduri europenerelansare economicainvestitiicomisia europeana
Planul National de Relansare si Rezilienta a fost pus vineri in dezbatere publica de Guvern, dupa o prima lectura a documentului. Saptamana viitoare, Executivul urmeaza sa aprobe si memorandumul in baza caruia va negocia cu oficialii Comisiei Europeane. PNRR propune alocari de sume record pentru domenii cheie in dezvoltarea Romaniei pe termen lung.
"Planul este pana in 2026, deci trebuie sa fim aici si dupa 2024 sa ne asiguram ca PNRR este implementat, a anuntat premierul Florin Citu. PNRR contine masuri in valoare de 41,1 miliarde euro, reprezentand 141% din alocarea Romaniei atat din granturi cat si imprumuturi. Guvernul sustine ca a luat aceasta marja pentru a purta negocieri.
"Alocam resurse importante pentru infrastructura, vrem sa facem spitale noi, reteaua de gaze si masuri sociale"
Premierul a anuntat ca PNRR contine masuri pentru sectoare cheie in dezvoltarea tarii. Cu ajutorul acestui program, Guvernul planuieste sa construiasca spitale noi, dar si sa investeasca in infrastructura.
"Alocam resurse importante pentru infrastructura, vrem sa facem spitale noi, reteaua de gaze si masuri sociale. O reforma de care Romania are nevoie. O sansa pe care nu o putem rata. Astazi intram in dezbatere publica si toata lumea va vedea programul. Saptamana viitoare adoptam mandatul de negociere pentru acest program. Planul a fost prezentat in Parlament in comisii si va fi prezentat din nou", a anuntat primul ministru.
Pentru PNRR, UE aloca 29,2 miliarde de euro, insa Guvernul a stabilit cheltuieli in valoare de aproape 150% din aceasta suma. Stabilirea unei sume mai mari face parte din strategia guvernantilor de a negocia cu oficialii Comisiei Europene alocarea pentru Romania.
"La acest moment propunem o alocare de 41,1 miliarde euro, reprezentand 141% din alocarea Romaniei atat din granturi cat si imprumuturi pentru reforme care sa produca schimbari structurale, precum reforma sistemului de pensii, reforma functiei publice, reforma salarizarii in sector public, reforma companiilor de stat si introducerea venitului minim de incluziune", se arata in documentul PNRR.
Saptamana viitoare, Guvernul va publica memorandumul in baza caruia va negocia cu oficialii Comisiei Europeane, dupa care se vor tine negocierile.
Mecanismul este gandit pe sase piloni ("cei sase piloni"),
si anume:
-
1. Tranzitia verde;
-
2. Transformarea digitala;
-
3. Crestere inteligenta, sustenabila si favorabila incluziunii, inclusiv
-
coeziune economica, locuri de munca, productivitate, competitivitate,
-
cercetare, dezvoltare si inovare, precum si o piata interna functionala,
-
cu intreprinderi mici si mijlocii (IMM-uri) puternice;
-
4. Coeziune sociala si teritoriala;
-
5. Sanatate, precum si rezilienta economica, sociala si
-
institutionala, in scopul, printre altele, al cresterii nivelului de pregatire
-
pentru situatii de criza si a capacitatii de reactie la criza;
-
6. Politici pentru generatia urmatoare, copii si tineret, cum ar fi
-
educatia si competentele.
Ce reforme propune Guvernul in PNRR:
-
Tranzitia verde ar trebui sa fie sprijinita prin reforme si investitii in tehnologii si capacitati verzi, inclusiv in biodiversitate, eficienta energetica, renovarea cladirilor si economia circulara, contribuind in acelasi timp la obiectivele Uniunii privind clima, promovand cresterea sustenabila, creand locuri de munca si mentinand securitatea energetica. 2
-
Reformele si investitiile in tehnologiile, infrastructurile si procesele digitale vor spori competitivitatea Uniunii la nivel global si vor contribui, de asemenea, la cresterea rezilientei si a inovarii in Uniune si la scaderea dependentei sale, prin diversificarea lanturilor esentiale de aprovizionare. Reformele si investitiile ar trebui sa promoveze in special digitalizarea serviciilor, dezvoltarea de infrastructuri digitale si de date, de clustere si de centre de inovare digitala, precum si de solutii digitale deschise. Tranzitia digitala ar trebui sa stimuleze si digitalizarea IMM-urilor. Investitiile in tehnologiile digitale ar trebui sa respecte principiile interoperabilitatii, eficientei energetice si protectiei datelor cu caracter personal, permitand participarea IMM-urilor si a start-up-urilor si promovand utilizarea de solutii cu sursa deschisa.
-
Reformele si investitiile in cresterea inteligenta, sustenabila si favorabila incluziunii, inclusiv in coeziune economica, locuri de munca, productivitate, competitivitate, cercetare, dezvoltare si inovare, precum si o piata interna functionala, cu IMM-uri puternice, ar trebui sa vizeze consolidarea potentialului de crestere si sa permita o redresare sustenabila a economiei Uniunii. Aceste reforme si investitii ar trebui, de asemenea, sa promoveze antreprenoriatul, economia sociala, dezvoltarea de infrastructuri si de transporturi sustenabile, industrializarea si reindustrializarea si sa atenueze efectul crizei provocate de COVID-19 asupra economiei.
-
Reformele si investitiile in coeziunea sociala si teritoriala ar trebui, de asemenea, sa contribuie la combaterea saraciei si a somajului pentru ca economiile statelor membre sa se redreseze, fara a lasa pe nimeni in urma. Reformele si investitiile respective ar trebui sa conduca la crearea de locuri de munca stabile si de inalta calitate, la incluziunea si integrarea grupurilor defavorizate si sa permita consolidarea dialogului social, a infrastructurii si a serviciilor, precum si a sistemelor de protectie si bunastare sociala.
-
Criza provocata de COVID-19 a scos in evidenta, de asemenea, importanta reformelor si a investitiilor in domeniul sanatatii, precum si a rezilientei economice, sociale si institutionale, in scopul, printre altele, al cresterii nivelului de pregatire pentru situatii de criza si a capacitatii de reactie la criza, in special prin imbunatatirea continuitatii activitatii si a serviciului public, a accesibilitatii si capacitatii sistemelor de sanatate si de ingrijire, a eficacitatii administratiei publice si a sistemelor nationale, inclusiv prin reducerea la minimum a sarcinii administrative, precum si a eficacitatii sistemelor judiciare, precum si a prevenirii fraudei si a supravegherii combaterii spalarii banilor.
-
Reformele si investitiile in urmatoarea generatie, copii si tineri, sunt esentiale pentru a promova educatia si competentele, inclusiv competentele digitale, actualizarea competentelor, reconversia profesionala si recalificarea fortei de munca active, programele de integrare pentru someri, politicile de investitii in accesul si oportunitatile oferite copiilor si tinerilor in materie de educatie, sanatate, nutritie, locuri de munca si locuinte, precum si politicile care reduc decalajul dintre generatii in conformitate cu obiectivele garantiei pentru copii si ale garantiei pentru tineret. Respectivele actiuni ar trebui sa asigure ca urmatoarea generatie de europeni nu va fi afectata permanent de impactul crizei provocate de COVID-19 si ca decalajul dintre generatii nu se va adanci si mai mult.
Klaus Iohannis: PNRR ne ofera cel mai bun context pentru realizarea reformelor amanate atatia ani
"Cele circa 30 de miliarde de euro de care vom beneficia prin acest Plan reprezinta o sansa majora pentru dezvoltarea Romaniei, o oportunitate care va permite economiei, dar si societatii romanesti o rezistenta sporita in cazul unor viitoare crize", a spus presedintele Klaus Iohannis, intr-o interventie de zilele acestea.
"Acest plan, prescurtat PNRR, ne ofera cel mai bun context pentru realizarea reformelor amanate atatia ani, reforme care vor imbunatati viata de zi cu zi a fiecarui roman, prin dezvoltarea si modernizarea activitatii in sanatate, in economie, in educatie si in administratie", a mai spus seful statului.
"Vom pune un accent major pe imbunatatirea accesului la servicii de sanatate", a punctat seful statului, care a anuntat, de asemenea, ca investitiile vor merge si catre dezvoltarea retelei de autostrazi in paralel cu promovarea unui transport cat mai putin poluant.
Nici investitiile in Educatie nu sunt uitate: "Vom avea astfel scoli sigure, curate, cu dotari moderne si laboratoare"
"Programul Romania Educata va beneficia de o finantare substantiala, de circa 4 miliarde de euro. Vom avea astfel scoli sigure, curate, cu dotari moderne si laboratoare, dar vom investi si intr-o retea de scoli verzi, eficiente energetic si adaptate provocarilor climatice", a anuntat presedintele.
De asemenea, presedintele a mentionat ca vor fi investitii si in dezvoltarea sistemelor de educatie timpurie, dar si in pregatirea specialistilor in meseriile viitorului prin investitii in invatamantul dual. Scolile din comunitatile dezavantajate vor beneficia de noi masuri de sprijin si servicii suplimentare, pentru ca educatia din Romania nu isi mai permite sa piarda niciun copil.
Digitalizarea va fi si ea la un element important care va beneficia de finantare, in timp ce "se vor aloca 2,2 miliarde de euro pentru reabilitarea termica a blocurilor si consolidarea cladirilor la cutremur".
Ce e PNRR si ce scop are:
Pentru a se asigura asumarea responsabilitatii la nivel national si concentrarea pe reformele si investitiile relevante, statele membre care doresc sa primeasca sprijin ar trebui sa transmita Comisiei un plan de redresare si rezilienta care sa fie motivat si justificat in mod corespunzator.
Planul respectiv ar trebui sa detalieze modul in care planul de redresare si rezilienta, luand in considerare masurile incluse in acesta, reprezinta un raspuns cuprinzator si echilibrat in mod adecvat la situatia economica si sociala a statului membru, contribuind astfel in mod corespunzator la cei sase piloni, tinand seama de provocarile specifice statului membru in cauza.
Planul de redresare si rezilienta ar trebui sa stabileasca setul detaliat de masuri pentru monitorizarea si implementarea sa, inclusiv tinte si jaloane si costuri estimate, precum si impactul preconizat al planului de redresare si rezilienta asupra potentialului de crestere, a crearii de locuri de munca si a rezilientei economice, sociale si institutionale, inclusiv prin promovarea politicilor pentru copii si tineret, si asupra atenuarii impactului economic si social al crizei provocate de COVID-19, contribuind la punerea in aplicare a pilonului european al drepturilor sociale, consolidand astfel coeziunea economica, sociala si teritoriala si convergenta in cadrul Uniunii.
Citeste si: Noua Casa 2021. Ce trebuie sa stii, daca planuiesti sa iti cumperi o locuinta anul acesta
Foto: freepik.com