Dobanzile la banci primesc un semnal pozitiv. Vine din SUA si e de bine pentru debitori
dobanzi bancarepolitica monetaraimprumuturi
In ultimul an, dobanzile bancare au crescut exponential, pe masura ce bancile centrale din intreaga lume s-au vazut nevoite sa aplice o politica monetara mai agresiva, ca sa controleze inflatia.
S-a intamplat atat in Romania, prin deciziile BNR de a majora dobanda de politica monetara, s-a intamplat si in zona euro, odata ce Banca Centrala Europeana a decis la randul sau acelasi lucru si s-a intamplat si-n SUA, prin hotararea Fed de a lupta cu scumpirile majorand dobanzile.
Ei bine, atat in Romania cat si-n restul economiilor inflatia pare sa faca pasi in spate.
"Rata anuala a inflatiei a scazut semnificativ in luna martie 2023, coborand la 14,53 la suta, de la 15,52 la suta in februarie, in principal pe fondul diminuarii pretului combustibililor fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Pe ansamblul primelor trei luni ale anului, rata anuala a inflatiei s-a redus astfel considerabil (de la 16,37 la suta in decembrie 2022), inregistrand prima scadere din ultimele 9 trimestre, asa cum s-a anticipat. Scaderea a fost determinata in principal de descresterea ampla a dinamicilor preturilor combustibililor si energiei electrice, sub influenta unor efecte de baza consistente si a modificarii incepand cu 1 ianuarie 2023 a caracteristicilor schemei de plafonare si compensare a preturilor la energie.
In acelasi timp, rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat si-a stopat ascensiunea in trimestrul I, in conditiile in care ea s-a marit sub asteptari in primele doua luni ale anului, iar in martie a scazut la nivelul din decembrie 2022, de 14,6 la suta, pe fondul unor efecte de baza dezinflationiste, al descresterii cotatiilor marfurilor, prioritar agroalimentare, si al ajustarii descendente a anticipatiilor inflationiste pe termen scurt. Acestea au contrabalansat integral influentele de sens opus ce au continuat sa vina in primul trimestru din transferarea treptata asupra preturilor de consum a costurilor materiale si salariale crescute, precum si din conservarea marjelor de profit, in contextul rezilientei cererii de consum, dar si din scumpirea unor bunuri de consum importate.
Rata anuala a inflatiei calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC – indicator al inflatiei pentru statele membre UE) a scazut la 12,1 la suta in martie 2023, de la 14,1 la suta in decembrie 2022. Rata medie anuala a inflatiei IPC si cea calculata pe baza IAPC au continuat insa sa se mareasca in trimestrul I 2023, pana la 15,3 la suta si 13,2 la suta in martie, de la 13,8 la suta, respectiv 12,0 la suta in decembrie 2022, ramanand totusi la valori inferioare celor prevalente in regiune si in tarile baltice.
Noile date statistice reconfirma cresterea peste asteptari a activitatii economice si in trimestrul IV 2022, intr-un ritm trimestrial doar usor incetinit, de 1,0 la suta, fata de 1,2 la suta in trimestrul III, evolutie ce implica o noua marire a excedentului de cerere agregata in acest interval", a transmis BNR.
In aceste conditii, bancile centrale vin sa transmita un semnal pozitiv si spun ca sunt mari sanse sa nu mai fie nevoite sa majoreze dobanzile.
De exemplu, presedintele Rezervei Federale (Fed), Jerome Powell, a declarat ca ratele dobanzilor nu vor trebui sa fie marite atat de mult cat erau asteptarile initiale.
”Instrumentele de stabilitate financiara au contribuit la calmarea conditiilor din sectorul bancar. Evolutiile de acolo, pe de alta parte, contribuie la inasprirea conditiilor de creditare si este probabil sa influenteze cresterea economica, angajarile si inflatia”, a declarat oficialul american, la o conferinta monetara de la Washington DC.
”Asadar, ca rezultat, este posibil ca dobanda noastra de politica monetara sa nu fie nevoie sa creasca atat de mult cum ar fi fost altfel necesar pentru a ne atinge obiectivele. Desigur, amploarea acestui lucru este foarte incerta”, a adaugat el.
Foto: manager.ro