Doar 2 din 10 romani nu-si fac probleme legate de preturile la mancare, facturi si carburanti
ingrijorari financiareeducatie financiara
Cei mai multi romani se gandesc cu teama la cum vor evolua preturile la alimente, facturi si carburanti. 8 din 10 romani au astfel de motive de ingrijorare, ceea ce inseamna ca foarte putini dintre conationalii nostri stau astazi atat de confortabil in plan financiar, incat sa nu-si faca griji de cat de multi bani vor cheltui luna viitoare pe mancare, incat sa nu se teama sa porneasca centrala pentru incalzirea locuintei sau sa nu se gandeasca cu teama la preturile afisate de benzinarii.
Evenimentele desfasurate in ultimele luni in plan financiar ne-au adus mari provocari, ca simpli romani. Ingrijorarile legate de costul traiului de zi cu zi sunt o realitate cotidiana pentru 8 din 10 romani.
De asemenea, aceeasi analiza de piata scoate la iveala faptul ca problemele economice din ultima perioada ne-au schimbat comportamentul de consum. Astfel, ca sa mai reducem din cheltuieli, incepem sa ne orientam catre brandurile mai accesibile la pret. Peste jumatate dintre respondentii acestui studiu spun ca au inceput sa caute marci mai ieftine, de cand inflatia a explodat.
Tot din cauza contextului economic, 5 din 10 romani ce au luat parte la studiu spun ca sunt mai cumpatati cu banii si, astfel, au preferat sa-si amane vacantele. Oamenii probabil prefera sa nu faca acum o cheltuiala inutila si sa isi conserve banii pentru eventuale cheltuieli neprevazute cauzate de posibile alte scumpiri.
In aceeasi ordine de idei, pare-se ca incepem sa gatim mai mult acasa, in conditiile in care 7 din 10 respondenti au redus iesirile in oras.
Referitor la cum vad romanii viitorul economic, situatia nu sta tocmai bine. Ne-am cam pierdut capacitatea de a fi optimisti, dupa atat de multe probleme cate am avut de infruntat in 7 din 10 respondenti declara ca se asteapta sa scoata mai multi bani din buzunar pentru servicii medicale, chirii, educatie si rate in urmatoarele 6 luni. Totodata, referitor la primele luni din 2023, 6 din 10 romani se asteapta la o deteriorare a situatiei lor financiare, din pacate!
Te-ar putea interesa si: Ajutorul social, la mare cautare in Romania: cati oameni au ajuns sa traiasca azi din mila statului
"Am asistat cu totii la schimbari majore in anul 2022, atat la nivel organizational, cat si in viata de zi cu zi. Antreprenorii si persoanele de decizie din companii cu care am interactionat pe parcursul anului si-au exprimat preocuparile privind incertitudinea economica, cu totii intrebandu-se care va fi impactul asupra comportamentului consumatorilor din Romania. Asadar, am decis sa raspundem acestor preocupari asa cum stim mai bine: prin date direct de la sursa, consumatorii. Am aflat care este sentimentul general al romanilor in contextul economic actual, dar si cum se asteapta acestia sa evolueze lucrurile in primele luni ale lui 2023”, mentioneaza Corina Cimpoca, fondatoarea MKOR Consulting.
Foto: manager.ro