Distribuitorii de energie trag semnalul de alarma: Noile reglementari vor genera pierderi de aproape 14 miliarde lei din PIB
energieeconomiedistribuitori energiegaze naturaleenergie electricapib
Federatia Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie a transmis un comunicat in care isi prezinta ingrijoarea cu privire la noul cadru de reglementare din domeniu, care va descuraja investitiile in modernizarea retelelor, va afecta calitatea serviciului si va produce efecte negative in economie.
”Dincolo de impactul la consumatori, studiile arata ca noile reglementari pentru domeniul distributiei de energie electrica vor conduce la pierderea unei contributii la PIB de 13,7 miliarde de lei si la o pierdere de aproximativ 4.500 de locuri de munca in economie, in perioada 2019-2023, ceea ce va conduce la reducerea cu 1,2 miliarde lei a contributiilor fiscale platite anual la bugetul de stat sub forma veniturilor fiscale din impozitul pe profit, taxe si contributii la asigurarile sociale”, arata un comunicat transmis miercuri de Federatia Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie.
Economia pe care consumatorii o vor resimti in factura de energie electrica este aproape nula, spun reprezentantii federatiei.
”Distribuitorii de energie electrica membri ai Federatiei Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE) isi exprima profunda ingrijorare cu privire la efectele negative pe care le vor avea asupra retelelor si consumatorilor metodologia de stabilire a tarifelor de distributie a energiei electrice si reducerea ratei reglementate a rentabilitatii aplicata acestor tarife, adoptate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE)”, adauga reprezentantii Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie.
Sectorul distributiei de energie electrica si de gaze naturale este strategic pentru economie
Reprezentantii Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie spun ca sectorul distributiei de energie electrica si de gaze naturale are nevoie de reglementari clare si stabile, fiindca este o nisa esentiala in economia nationala.
”Fara un cadru transparent, clar si stabil, care sa reflecte conditiile de piata, pentru urmatoarea perioada de reglementare, nivelurile actuale de investitii nu vor putea fi sustinute. O reducere semnificativa a investitiilor va avea ca efect final scaderea calitatii serviciului, afectand atat consumatorii casnici, comerciali si industriali, cat si competitivitatea economiei romanesti”, precizeaza acestia.
Astfel, o scadere a volumelor de investitii ar anula efectele de imbunatatire inregistrate ca rezultat al investitiilor de aproximativ 1,2 miliarde de euro realizate in perioada 2014-2017 in retelele de distributie a energiei electrice, respectiv reducerea duratelor de intrerupere medii de la 700 la 284 minute/consumator/an.
Pentru 2018, operatorii de distributie energie electrica au in curs de realizare investitii totale de aproape 400 milioane de euro
Mai mult decat atat, efectul de scadere a tarifului de distributie va fi aproape nul pentru factura finala a consumatorilor casnici. De exemplu, o familie cu un consum standard de circa 100 kWh/luna va economisi sub 1 leu/luna la factura, adauga conducerea ACUE.
”In baza principiului transparentei in procesul de reglementare, ACUE a solicitat ANRE sa amane adoptarea acestora pentru o perioada de sase luni, pentru a oferi timpul necesar unei consultari reale si a unei analize corecte a efectelor indicatorilor propusi, in vederea evitarii riscurilor semnificative prezentate de aceste reglementari la adresa capacitatii operatorilor de a efectua investitiile necesare pentru modernizarea si dezvoltarea retelelor si imbunatatirea calitatii serviciului de distributie”, subliniaza ACUE.
Federatia precizeaza ca aprobarea de catre ANRE a reglementarilor pentru perioada urmatoare de reglementare, pentru sectorul de distributie a energiei electrice nu va aduce beneficii consumatorului de energie ci, dimpotriva, ar putea afecta indicatorii de calitate ai serviciului de distributie.