Distribuitorii de energie cer Guvernului sa stabileasca nivelul salariului minim prin criterii transparente si obiective
salariu minim pe economiesalariu minim diferentiatlegislatia munciicodul munciiangajati
Membrii Federatiei Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE) si-au exprimat luni ingrijorarea cu privire la desele schimbari operate de Guvern in campul legislatiei muncii, intr-un timp foarte scurt. Reprezentantii ACUE cer criterii transparente si obiective in decizii referitoare la stabilirea salariului minim.
In 9 noiembrie, Guvernul a modificat, prin Ordonanta de Urgenta, Codul Muncii, vizand introducerea salariului minim garantat in plata, diferentiat in functie de studii si vechimea in munca
Membrii Federatiei Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE) au transmis un comunicat pe aceasta tema, in care subliniaza faptul ca masura introducerii salariului minim diferentiat nu trebuie aplicata "fara consultarea reala a mediului de afaceri si fara un studiu de impact adecvat".
ACUE solicita autoritatilor ca stabilirea salariului minim pe economie sa fie realizata printr-un mecanism bazat pe criterii transparente si obiective, care sa determine predictibilitatea acestuia.
”Un proces amplu de consultare publica pentru definirea unui astfel de mecanism a fost lansat anul trecut, dar din pacate, acesta a fost abandonat, fara explicatii, de catre autoritatile competente. Toate sectoarele economiei se confrunta cu o lipsa acuta de forta de munca, iar angajatorii sunt constienti ca un nivel cat mai ridicat al salariului este un stimulent important pentru ocuparea unui loc de munca”, se arata in comunicat.
Astfel, ACUA considera ca un dialog real al autoritatilor cu partenerii sociali va conduce la adoptarea unor solutii durabile privind ritmul si cuantumul ajustarilor salariului minim, in beneficiul tuturor angajatilor si angajatorilor.
”De asemenea, membrii ACUE solicita autoritatilor sa lanseze urgent in dezbatere publica noile criterii de eligibilitate a acordarii venitului minim de incluziune alaturi de un sistem reformat de sprijin pentru consumatorul vulnerabil de energie. Guvernul a decis sa amane, din nou, de data aceasta cu doi ani, aplicarea Legii 196/2016 privind venitul minim de incluziune, prin care se instituie un sistem de sprijin financiar al consumatorilor vulnerabili de energie imbunatatit fata de cel actual”, se arata in comunicat.
Masura a fost introdusa in OUG adoptata recent de Executiv, care instituie cadrul legal pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata prin raportare la criteriile referitoare la nivelul studiilor si al vechimii in munca. ACUE a propus, in ultimii ani, mai multe solutii privind diminuarea saraciei energetice si protectia consumatorilor vulnerabili.
Infiintata in mai 2012, ACUE are 30 de membri, printre care se numara grupuri importante din domeniul energiei electrice si gazelor naturale, respectiv E.ON Romania, ENGIE Romania, ENEL Romania, CEZ Romania, Transelectrica, Electrica, WIEE, WIROM Gas, GAZ Est, cu un numar total de circa 27.000 de angajati si cu o cifra de afaceri anuala de peste 5,5 miliarde de euro. Valoarea totala a investitiilor realizate de membrii ACUE in perioada 2005-2017 este de peste 10 miliarde de euro.