Dintre statele UE, Romania este cel mai putin preocupata sa utilizeze forta de munca in varsta
forta de muncamuca dupa 65 de animeditatiivalentin lazea
Potrivit lui Valentin Lazea, economist sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), dintre statele Uniunii Europene, tara noastra foloseste cel mai putin forta de munca in varsta de 65-74 de ani.
"Ar trebui ca pe aceia care sunt capabili si doritori sa munceasca si care au depasit varsta de 65 de ani, sa-i lasam sa lucreze in continuare pentru a acoperi acel deficit care vine an de an din demografie", a explicat Lazea, in nume personal, citat de Agerpres.
De asemenea, in Romania, femeile sunt cu 18% mai putine in cadrul fortei de munca, comparativ cu barbatii, economistul aratand ca, spre deosebire de vremurile comunismului, cand era egalitate numerica intre femei si barbati, acum femeile nu mai vad utilitatea sa lucreze cot la cot cu barbatii.
In ceea ce priveste educatia, Lazea a precizat ca nu este normala industria meditatiilor, intrucat creeaza disparitati.
"Parintii care isi pot permite platesc meditatii, iar cei care nu, nu. Nu este normal ca mediul rural, unde locuieste 45% din populatie, sa dea 5% din totalul absolventilor de facultate.
Ar trebui ca macar facultatile de stat sa asigure circa 10% din cota locurilor gratuite celor din mediul rural, urmand ca ei sa semneze un angajament ca se vor intoarce in comuna de origine pentru ca satul roman sa nu mai fie vaduvit de medici, profesori, economisti si ingineri cum este in prezent", a spus Lazea.
Totodata, el si-a reiterat dezacordul fata de practica studentilor de la cursurile de zi de a lucra opt ore pe zi, dupa care merg la facultate.
"Nu cred ca este normal ca studentii de la cursurile de zi sa lucreze dimineata 8 ore in supermarketuri sau pe unde lucreaza si, dupa-masa, daca mai au timp si chef, sa meaga la facultate.
Pui pe primul loc munca, sa fii sanatos! Educatia este pe locul 2 sau 3 sau n.
Daca vrem educatie de calitate nu asa se face. Sigur, nu au bani, pot face ca in Anglia: fac un an, se intrerupe studiul, lucreaza un an, fac rost de bani, mai fac un an sau, daca nu, credit bancar", a propus economistul.