Din pricina pandemiei, datoria publica a tarilor lumii a atins, anul trecut, un nivel record
Efectele pandemiei de COVID-19 au pus o presiune suplimentara asupra economiei tuturor tarilor lumii. Pentru a contracara efectele generate de restrangerea activitatii economice, guvernele s-au vazut puse in situatia de a majora cheltuielile, dincolo de sumele prognozate pentru 2020. Buna parte din sumele cheltuite suplimentar au provenit din imprumuturi.
Dezechilibrul produs de cresterea cheltuielilor a fost accentuat si de faptul ca veniturile atrase la bugetele de stat s-au diminuat considerabil datorita restrangerii sau chiar inchiderii unor activitati economice din zona productiei si, mai ales, din zona serviciilor.
Astfel s-a ajuns in situatia in care balantele economice ale multor tari sa fie foarte dezechilibrate. Datoria publica externa contractata prin imprumuturi guvernamentale a crescut, in cazul multor tari, pana la valori care depasesc Produsul Intern Brut al acestora.
Altfel spus, mute state s-au vazut in situatia de a trai pe datorie, nemaiputand sa-si asigure fondurile necesare cheltuielilor obligatorii din venituri proprii.
Conform datelor furnizate de Fondul Monetar International, in 2020 datoria externa a unor tari a ajuns la cifre care au depasit si 200% din Produsul Intern Brut al acestora.
Japonia a fost, in 2020, tara a carei datorie externa a fost cea mai mare din lume, raportata la Produsul Intern Brut. Datoria externa a Japoniei a reprezentat, in anul de referinta, nu mai putin de 257% din PIB.
Din grupul tarilor a caror datorie externa a fost, anul trecut, de peste 200% din PIB mai fac parte Sudanul (212%) si Grecia (210%).
Grupul tarilor a caror datorie externa a fost de peste 100% din PIB este mult mai numerous si este format din Eritrea (stat situt in nord-estul Africii - 176%), Surinam (tara situata in America de Sud - 157%), Barbados (tara insulara, situata in Marea Caraibelor - 143%), Maldive (tara insulara, situata in Oceanul Indian - 140%), Capul Verde (tara insulara, situata in largul coastei Africii de Vest - 138%), Belize (tara situata pe coasta de est a Americii Centrale - 135%) si lista continua.
Printre tarile a caror datorie externa a fost, anul trecut, superioara Produsului Intern Brut se regasesc si economii dezvoltate, precum cele ale Italiei (datorie externa reprezentand 157% din PIB), Statelor Unite (133%), Spaniei (118%), Belgiei si Canadei (116%), Frantei (115%), Marii Britanii (107%).
In mod oarecum straniu, pe lista tarilor a caror datorie publica externa a fost, anul trecut, mult mai ica decat Produsul Intern Brut se gasesc si tari a caror economie este cvasi-inexistenta, precum Afganistanul (datorie externa reprezentand 9% din PIB) sau Republica Democrata Congo (12%).
Documentul publicat de Fondul Monetar International mentioneaza ca, anul trecut, datoria publica a Romaniei a reprezentat 53% din PIB.
Cum sfarsitul pandemiei nu pare sa fie prea aproape, Fondul Monetar International estimeaza ca statele vor contracta in continuare imprumuturi pentru a sprijini sectoarele afectate de economie si a face fata cheltuielilor curente.
Sursa foto: pexels.com