Din 100 de lei munciti, in buzunarul angajatului roman mai raman 54 de lei
taxe si impozite
Grea e povara fiscala de pe umerii angajatilor, dar si firmelor romanesti. Muncim cu totii, cu prioritate, sa pompam bani in bugetul public, prin taxe, impozite, CASS, CAS si alte contributii. Cu putina suma ramasa, trebuie sa ne asiguram si un trai decent. Imposibil, din moment ce am ajuns sa ne impartim aproape pe jumatate leafa cu statul.
Din 100 de lei munciti si castigati de un angajat roman, doar 53,7 lei ii raman omului in buzunar, dupa ce mana lunga a statului se umple cu toate darile ce trebuie achitate din salariu.
Pana pe data de 19 iunie, romanii au muncit numai pentru a plati taxe si impozite!
Ziua Libertatii Fiscale din Romania este, deci, la jumatatea anului, ceea ce inseamna ca de-abia de acum incolo muncim si pentru noi.
Din nefericire, perspectivele fiscale nu arata deloc optimist. E posibil ca povara sa ne fie majorata, taxele si impozitele ar putea creste, fiindca bugetul se confrunta cu un deficit accentuat, iar guvernantii sunt nevoiti sa creasca rapid veniturile in vistieria statului. Cum altfel, daca nu printr-o impovarare si mai agresiva a mediului privat si populatiei. Varianta cea mai simpla si totodata toxica!
Pe de alta parte, mai exista si problematica angajatilor privilegiati. Sectoarele IT, Constructii si Agricultura se bucura de beneficii fiscale, avantaje pe care unii specialisti le considera discriminatorii pe piata muncii:
"Vorbim despre romanii obisnuiti pentru ca noi dupa cum bine stim avem si foarte multi romani speciali. Sunt cei care nu platesc anumite tipuri de taxe, sunt romanii care lucreaza in sectoare precum IT, constructii, industria alimentara sau HoReCa. Pentru toti acestia, taxele sunt mai mici decat 47-48% cat plateste un roman obisnuit.
Si ceilalti romani din sistemul militar, de aparare, cei care au si pensii speciale nici acestia nu platesc toate taxele, nu platesc de exemplu contributia la sistemul de pensii, de aceea pensiile pe care ei le au se numesc speciale", a punctat analistul economic Dragos Cabat, citat de
B1tv.ro.
Foto: Freepik.com