Diaspora ReSTART ii aduce acasa pe romanii cu spirit antreprenorial
diaspora restartantreprenoriat diasporacnipmmrimm romaniainitiativa romania
Romanii din Diaspora sunt tot mai interesati sa deruleze o activitate antreprenoriala in tara, cautand activ noi modalitati de a-si pune ideile de business in practica.
Astfel, in cursa pentru obtinerea finantarii din cadrul proiectului
Diaspora ReSTART, au intrat 149 de persoane care, dupa efectuarea unor cursuri de formare antreprenoriala, au intocmit si depus planurile de afaceri, 60 dintre ele beneficiind de acces la o finantare nerambursabila de maximum 40.000 de euro.
Citeste si:
Declaratiile ministrului agriculturii au prabusit pretul cerealelor
Cei mai multi aplicanti sunt din Marea Britanie (33,3%) si Spania (28,3%), urmati de cei din Italia (11,67%), Franta (6,67%), Olanda (5%), Germania, Australia sau SUA (1,67%).
Cele mai multe afaceri vor fi infiintate in urmatoarele domenii: activitati ale portalurilor web (10%), intretinerea si repararea autovehiculelor (8.33%), restaurante (8,33%), activitati de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea (8,33%), activitati de realizare a software-ului la comanda (5%).
68,33% dintre firme vor fi conduse de barbati si 31,67% de femei.
Dintre cele 60 de firme noi se vor infiinta in Regiunea Nord-Est , (26,67%), Regiunea Centru (21,67%) si Regiunea Nord-Vest (15%).
"Diaspora ReSTART este cel mai greu si cel mai frumos proiect implementat de mine pana in prezent. Am avut privilegiul de a interactiona direct cu peste 400 de romani plecati in afara tarii, de a le cunoaste povestile de viata si de a le oferi oportunitatea de a se intoarce si a crea valoare adaugata pe meleagurile natale.
Pentru ca vorbim despre un concurs, din pacate doar 60 dintre acestia vor primi finantarea nerambursabila de 40.000 de euro, insa vreau sa reiterez angajamentul ferm al CNIPMMR de a oferi sprijin tuturor persoanelor care vor sa porneasa pe drumul plin de provocari dar si de satisfactii al antreprenoriatului.
Nu in ultimul rand, vreau sa multumesc tuturor persoanelor implicate direct in implementarea proiectului pentru efortul lor sustinut orientat exclusiv catre atingerea obiectivului global al acestui proiect si anume facilitarea intoarcerii acasa a romanilor", Oana Bara, manager de proiect CNIPMMR.
In continuare, cele 60 de noi firme vor participa la o sesiune de trei luni de mentorat unde isi vor consolida afacerea prin furnizarea de informatii cu privire la realizarea unei strategii de marketing, identificarea unei retele de clienti, stabilizarea relatei cu furnizorii si cu clientii, mentinerea relatiilor cu institutiile statului in vederea raportarii activitatii conform legislatiei, sau stabilirea si urmarea unei strategii de dezvoltare pe termen scurt, mediu si lung.
Diaspora ReSTART este un proiect implementat de Consiliul IMM-urilor din Romania, in calitate de beneficiar, in perioada septembrie 2017 - septembrie 2020, si are ca obiectiv principal incurajarea antreprenoriatului si a ocuparii pe cont propriu prin sustinerea infiintarii de intreprinderi cu profil nonagricol, in zona urbana, din regiunile mai putin dezvoltate ale Romaniei de catre romanii din Diaspora prin oferirea unei finantari de pana la 40.000 de euro pentru start-up-uri infiintate prin proiect.