Criza provocata de pandemia de coronavirus care a lovit intreaga planeta in acest an este pe cale sa aduca schimbari masive in toate colturile lumii, multi analisti fiind de parere ca totul va fi altfel incepand de acum inainte. Un raport publicat recent de Deutsche Bank arata ca “era globalizarii” se apropie de final, lumea fiind foarte aproape de a pasi intr-o noua era care va fi caracterizata de o “dezordine accentuata”. Despre globalizare s-a vorbit extrem de mult in ultimii zeci de ani, aceasta venind la pachet atat cu avantaje semnificative din punct de vedere economic si nu numai, dar si cu provocari pe masura.
Lucrurile se anunta insa cu mult mai complicate pentru urmatoarele decenii, specialistii din cadrul Deutsche Bank transmitand acum un semnal de alarma cu privire la cateva puncte de interes care vor caracteriza aceasta noua “era a dezordinii” despre care se vorbeste in raport. Analistii Deutsche Bank sustin ca anul 2020 reprezinta inceputul unui nou superciclu structural, astfel de evenimente modeland tot, “de la ecoonomii si pana la pretul activelor, de la politica si pana la stilul nostru de viata de zi cu zi”.
Jim Reid, cel care a coordonat intregul studiu al celor de la Deutsche Bank pe aceasta tema, sustine insa ca pandemia de coronavirus nu a produs aceasta schimbare, ci doar a accelerat trecerea catre noua “era a dezordinii”. Din punctul lui de vedere, aceasta noua era va fi sinonima in primul si primul rand cu inceputul prabusirii activelor globale si cu cresterea datoriilor la nivelul guvernelor si corporatiilor.
Mai mult decat atat, aceasta noua era va fi caracterizata si de multe conflicte la nivel geopolitic, tensiunile dintre Statele Unite ale Americii si China fiind deja pe primele pagini ale ziarelor de mai multi ani. Potrivit raportului publicat de cei de la Deutsche Bank, China isi continua nestingherita drumul spre restaurarea “rolului sau de putere economica masiva”. Mai mult decat atat, Beijing-ul a demonstrat pana acum intregii lumi ca nu este dispus sa renunte la propriile sale valori in favoarea celor ale Occidentului. Asadar, in contextul in care China se apropie cu pasi repezi de momentul in care va redeveni cea mai mare economie la nivel global, un conflict al culturilor si al intereselor va deveni inevitabil.
Urmatorul deceniu va fi unul extrem de important si pentru Batranul Continent, Europa avand acum sansa de a redeveni o mare putere la nivel global. Misiunea nu va fi insa deloc una usoara, continentul european confruntandu-se cu multe probleme din toate punctele de vedere in ultimii ani. Asadar, desi are sansa de a se consolida mai mult prin integrare, la nivelul Europei exista si marele pericol de a ajunge in pucntul in care contradictiile ar putea deveni mult prea puternice, fapt care ar diviza intregul continent.
Lasand la o parte tensiunile tot mai evidente dintre cele mai mari puteri ale lumii, Statele Unite si China, si situatia in care se regaseste continentul european la aceasta ora, specialistii din cadrul Deutsche Bank au mai identificat alte sase teme principale care vor caracteriza aceasta noua era a dezordinii. In primul rand, acestia se asteapta la o perioada viitoare care va fi dominata de deficite si datorii. Apoi, analistii institutiei germane se intreaba daca urmatoare perioada va fi marcata de inflatie sau de deflatie.
In continuare, analistii Deutsche Bank aduc in discutie si tema care face referire la cresterea inegalitatilor din societate, care va fi urmata de o reactie adversa care ar uma sa inverseze tendintele. In acelasi timp, urmatorii ani vor aduce in prim plan si o largire la prapastiei dintre generatii, generatia milenialilor urmand sa fie cea care va conta din ce in ce mai mult in economie si in plan politic. Dezbaterea climatica se va regasi in continuare in prim plan si in perioada urmatoare, subiectul fiind unul de interes major in actualul context in care se afla planeta noastra. In cele din urma, cei de la Deutsche Bank pun pe aceasta lista a temelor care vor domina anii urmatori si revolutia tehnologica.
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si