Romania, o tara a contrastelor! Criza economica provocata de pandemia de coronavirus cu care ne confruntam de aproape doi ani nu a facut nimic altceva decat sa adanceasca prapastia dintre saraci si bogati in tara noastra. Fiecare pas pe care il facem ne aduce in fata ochilor un amestec nefiresc de saracie lucie si bogatie opulenta, unii traind in conditii mizere in timp ce altii se bucura de un nivel de trai la cele mai ridicate standarde.
Potrivit cifrelor pe care le regasim in rapoartele Institutului National de Statistica, aproximativ 1.6 milioane de romani traiesc cu salariul minim pe economie. In multe cazuri, din cei 1.380 de lei pe care ii incaseaza lunar, oamenii isi hranesc si copiii si chiar si alti membrii ai familiei care nu incaseaza niciun venit. In realitate insa, situatia este chiar mai grava decat atat!
Rapoartele INS ne mai arata ca aproape un sfert dintre romani, adica aproape 4.5 milioane de persoane, castiga un venit anual mai mic de 12.150 de lei. Nu este neaparat o noutate pentru nimeni, insa toate aceste cifre nu fac nimic altceva in afara de a ne demonstra inca o data ca romanii sunt mai saraci ca niciodata. Contextul dificil din punct de vedere economic, provocaz de criza sanitara a pandemiei de coronavirus, a complicat si mai mult situatia, numeroase sectoare economice fiind afectate pe parcursul anului trecut de restritiile impuse de autoritati.
Analizele realizate de specialistii INS ne mai arata ca situatia este una ingrijoratoare pentru toata lumea, neexistand diferente clare din acest punct de vedere intre barbati si femei. Pana in anul 2011, rata saraciei a fost usor mai ridicata in cazul populatiei feminine, in urmatorii patru ani avand de suferit mai apoi populatia de sex masculin. Intre 2015 si 2020, femeile au avut din noi mai mult de suferit, iar in ultimii doi ani problemele financiare i-au afectat pe toti romanii.
Cei mai afectati de saracie sunt copiii si persoanele tinere, 30.1% dintre persoanele cu varste de pana in 17 ani traind in conditii grele din punct de vedere financiar. Nu o duc mai bine nici tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani, 28.4% dintre acestia confruntandu-se cu grave probleme de ordin financiar. Surprinzator sau nu, pensionarii au cele mai mari sanse atunci cand vine vorba de obtinerea unei stabilitati financiare.
Bucurestenii se bucura de cel mai scazut risc de saracie, rata saraciei relative din Bucuresti si Ilfov fiind de numai 2.4% in 2020. De partea cealalta, regiunea Nord - Est se confrunta cu cele mai mari probleme financiare, 36.5% din populatie aflandu-se sub incidenta saraciei.
Ultimele NOUTATI
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
UniCredit si Alpha Bank isi unesc retelele de ATM: aceleasi comisioane pentru toti clientii
Cea mai rapida reteta de cozonaci! Ingredientele pentru 2 cozonaci mari si modul de pregatire pas cu pas
Masa de Paste, pe buget! Romanii sunt cu ochii dupa reduceri si au inceput sa aplice strategii de economisire. Tin de bani, ca sunt vremuri grele!
Top idei de afaceri care pot fi deschise in Romania cu 100.000 de euro
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
UniCredit si Alpha Bank isi unesc retelele de ATM: aceleasi comisioane pentru toti clientii
Cea mai rapida reteta de cozonaci! Ingredientele pentru 2 cozonaci mari si modul de pregatire pas cu pas