Desi nu mai au bani, romanii raman cu speranta: avem incredere mare in economie, fata de cetatenii altor state
economiepreviziuni economiceeconomia romaniei
Chiar daca in ultimele luni s-au adunat numeroase provocari si probleme financiare pentru cei mai multi dintre romani, e de admirat faptul ca nu deznadajduim. De fapt, dupa cum arata un studiu recent, chiar stam foarte bine la capitolul "incredere in economia nationala", mult mai bine decat cetatenii altor tari, atat din zona euro, cat si de la nivelul UE.
"Romanii sunt mai optimisti in privinta viitorului economiei decat alti europeni", se arata intr-un studiu al analistului eToro, Bogdan Maioreanu. Conform acestuia,luna iulie, indicatorul legat de sentiment economic (ESI) s-a prabusit atat in Uniunea Europeana (-4,2 puncte, pana la 97,6), cat si in zona euro (-4,5 puncte, pana la 99,0), coborand sub media sa pe termen lung. ESI a scazut semnificativ in patru dintre cele mai mari sase economii ale UE, Spania (-5,0), Germania (-4,9), Italia (-3,4) si Polonia (-3,2), in timp ce a ramas in general stabil in Franta (-0,1) si in Tarile de Jos (+0,2). Romania a inregistrat o crestere usoara de 0,3.
"Pesimismul legat de perspectivele economice incepe sa se manifeste in Europa. Ultimele date Eurostat arata ca increderea in evolutia pozitiva a economiei este in scadere atat in Uniunea Europeana, cat si in zona euro. Romanii sunt insa mai optimisti in ceea ce priveste viitorul economic imediat", transmite analistul.
Indicatorul sentimentului economic (ESI) este un indicator compozit calculat prin raspunsurile la sondaje efectuate in industrie (pondere 40 %), servicii (30 %), consumatori (20 %), comert cu amanuntul (5 %) si in constructii (5 %). Valorile peste 100 indica un sentiment economic pozitiv peste medie si invers. Romania este mai pozitiva decat media UE, cea mai recenta valoare fiind de 101,2.
In UE, scaderea ESI in iulie s-a datorat pierderilor semnificative din industrie, servicii, comertul cu amanuntul si scaderii increderii consumatorilor, in timp ce increderea in sectorul constructiilor a scazut usor. In ceea ce priveste Romania, increderea in sectorul constructiilor se situeaza sub media UE. Asistam, de asemenea, la o scadere a increderii in sectorul industrial, Romania aflandu-se in zona negativa alaturi de Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria si Slovenia. Increderea generala in sectorul industrial din UE este in scadere, managerii intervievati evaluand nivelul actual al portofoliilor de comenzi generale si asteptarile lor de productie la un minim al ultimelor 20 de luni. Evaluarile privind stocurile de produse finite au crescut semnificativ, indicand o incetinire a vanzarilor. Romanii, potrivit Institutului National de Statistica, se asteapta ca in urmatoarele trei luni productia industriala sa ramana stabila.
"Romania da dovada de optimism"
In timp ce increderea UE in sectorul comertului cu amanuntul este in scadere (-1,8), Romania da dovada de optimism, indicele fiind pozitiv si inregistrand o crestere de 0,7. Acest lucru este in concordanta cu asteptarile retailerilor romani pentru urmatoarele trei luni, potrivit Institutului National de Statistica. Volumul comenzilor unitatilor comerciale catre furnizorii de bunuri va creste, dar managerii din sectorul comertului cu amanuntul din Romania se asteapta si la o crestere puternica a preturilor.
Angajatorii romani din retail prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o crestere a numarului de angajati, ceea ce s-ar putea dovedi o provocare. Datele privind somajul pentru luna iunie, publicate astazi, arata 5,3%, ceea ce reprezinta cel mai scazut nivel din ultimul an. La nivel european, prognoza legata de ocuparea fortei de munca se deterioreaza, dar ramane in continuare optimista, Romania fiind peste media UE.
Totodata inflatia si temerile legate de recesiune incep sa scada consumul, ultimele date din UE aratand in primul trimestru din 2022 o scadere cu 0.8% a consumului real pe cap de locuitor, dupa o scadere de aceeasi amploare in trimestrul anterior. In acelasi timp, venitul real al gospodariilor pe cap de locuitor a scazut cu 0,6% in primul trimestru din 2022, dupa o alta scadere de 0,6% in trimestrul al patrulea din 2021.
Pesimismul privind perspectivele economice nu se limiteaza insa numai la Europa. O informatie surprinzatoare a venit in weekend din China, unde indicele oficial NBS Manufacturing PMI a scazut la 49,0 in iulie 2022, de la 50,2 in luna precedenta, ceea ce arata pesimism legat de cresterea productiei industriale. Scaderea a venit pe fondul unor inchideri sporadice in urma reaparitiei cazurilor de COVID-19 in mai multe orase chineze si a ingrijorarilor tot mai mari legate de deteriorarea perspectivelor economice globale din cauza inaspririi rapide a politicilor monetare ale bancilor centrale.
Foto: pixabay