Desi economia mondiala va avea, in 2021, cea mai rapida crestere din ultimii 5 decenii, ritmul din anii 2016-2019 va reveni abia in 2030
crestere pib mondialestimari unctadrevenire economie mondiala
Desi numerosi economisti raman pesimisti cu privire la revenirea economiei mondiale, mai ales din perspectiva scumpirilor importante ale resurselor de energie, exista si voci optimiste, care prevad reveniri spectaculoase, mai ales avand in vedere efectul de baza, adica cel al raportarii la nivelurile anterioare scazute.
Una dintre aceste voci este UNCTAD (United Nations Conference on Trade and Development - Conferinta
ONU pentru Comert si Dezvoltare), care estimeaza ca, in 2021, economia mondiala va avea cea mai rapida revenire din ultimii 50 de ani.
Cu toate acestea, in raport publicat de UNCTAD, se arata ca adancirea inegalitatilor dintre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare risca sa submineze acest avans, relateaza Bloomberg.
Dupa ce, in 2020, Produsul Intern Brut la nivel mondial s-a redus cu 3,5%, indicatorul ar putea consemna o crestere de 5,3%, in acest an.
Conform UNCTAD, avansul se va datora masurilor radicale luate de guverne si succesului relativ inregistrat de campaniile de vaccinare importriva COVID-19 desfasurate in statele dezvoltate.
Avans mai mic in 2022
Insa, pentru 2022, UNCTAD nu mai este atat de optimista ca pentru anul in curs, anticipand ca avansul economiei mondiale va incetini la 3,6%.
Raportul UNCTAD consemneaza si ca multe state din emisfera sudica au fost afectate foarte mult de pandemie si ca lipsa de autonomie monetara, constrangerile de natura fiscala si accesul ingreunat la vaccinuri ar putea escalada tensiunile economice in statele in curs de dezvoltare.
Rebeca Grynspan, prima femeie care a devenit secretar general al UNCTAD, a aratat ca adancirea decalajelor interne si internationale va face ca rezistenta si cresterea sa fie un lux de care se vor bucura doar privilegiatii.
Rebeca Grynspan, prima femeie care ocupa functia de conducere a UNCTAD, si-a preluat mandatul in data de 13 septembrie 2021. Misiunea ei este sa conduca organizatia in incercare a de echilibrare a economiei mondiale, de a-i creste rezistenta la crize si de a asigura prosperitate pentru tot mai multe state.
Secretarul general a avertizat ca fara politici curajoase care sa relanseze multilateralismul, revenirea post-pandemie va fi inegala si nu va raspunde provocarilor actuale.
In acestea conditii, organizatia a propus un sprijin international pentru imbunatatirea accesului la vaccinuri in tarile in curs de dezvoltare si mai buna coordonare a politicilor intre tarile importante.
Insa, concluzia UNCTAD este ca, si fara obstacole semnificative, economia mondiala va reveni la tendinta inregistrate intre anii 2016-2019 abia in 2030.