Delloite Central Europe CFO Survey - Avem directori financiari fara spirit de intreprinzator?
deloitteeconomieafacerifinante
Studiul Delloite Central Europe CFO Survey 2017 releva ca directorii financiari romani au o foarte buna perceptie despre contextul economic al tarii si a climatului de business. Cu toate acestea, directorii nostri financiari sunt putin dispusi sa-si asume riscuri in gestionarea fondurilor. De ce?
Recent a fost publicat raportul a celei de-a opta editii a cercetarii periodice Delloite Central Europe CFO Survey. Subiectii cercetarii sunt Directorii Financiari ai celor mai importante companii din Europa Centrala si de Est. Au fost chestionati 600 de directori financiari din 12 tari: Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Lituania, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Ucraina. Principalele dimensiuni ale studiului au fost: climatul in afaceri, prioritatile companiilor, prioritati financiare, rolul directorului financiar.
Am parcurs, cu un ochi de sociolog, aceste rezultate si mi-am permis sa am cateva ganduri, pe care le-as numi mai curand, ipoteze de lucru, pentru studii complementare.
Iata rezultatele care mi-au permis aceste reflectii:
- directorii financiari din Romania sunt cei mai optimisti din lot in ceea ce priveste performantele companiilor lor in 2017 si cresterea PIB-ului Romaniei -70%;
- 50% din directorii financiari considera ca evenimentele externe vor afecta negativ performantele afacerilor companiilor lor;
- peste 70% din directorii financiari romani nu sunt dispusi sa-si asume riscuri in gestionarea fondurilor;
- principalele probleme cu care se confrunta directorii financiari romani sunt slaba calificare a personalului in domeniul financiar din subordine si presiunile pietei pentru scaderea pretului produselor si serviciilor;
- 63% din directorii financiari considera ca actualul climat de business are un nivel firesc/normal de incertitudine;
- 47% din directorii financiari considera ca strategia companiilor lor va fi sa-si mentina performantele operationale actuale.
Se vede ca exista cateva rezultate aparent contradictorii: desi sunt dintre cei mai optimisti directori financiari din lot in ceea ce priveste performantele companiilor si ale tarii si desi considera ca exista un grad de incertitudine normala a mediului de afaceri, romanii sunt dintre cei dispusi in cea mai mica masura sa-si asume riscuri in gestionarea fondurilor. De asemenea, se plang de calitatea slaba a calificarii personalului din subordine si de presiunea pietei asupra preturilor produselor si serviciilor.
Mi-am aruncat un ochi si asupra rezultatelor din anii precedenti ai acestui studiu. Am gasit date care sa permita comparatia in anul 2012.
In 2012, tot 70% din directorii financiari romani nu erau dispusi sa-si asume nici un risc in gestionarea fondurilor companiei. Este adevarat ca la acea data aceasta decizie ar fi fost oarecum justificata: 60% din directorii financiari considerau ca exista o mare sau foarte mare incertitudine in climatul de business.
De asemenea, in 2012, directorii financiari percepeau ca pe principala lor problema cotidiana faptul ca lucrau cu un personal slab calificat in finante. Mai ales cei din midle-management.
Acesta elemente constante din activitatea directorului financiar roman - slaba asumare a riscului si nemultumirea perpetua fata de calificarea personalului din subordine – mi-au permis sa avansez, ca ipoteza, urmatoarea idee –
directorii financiari romani au un spirit capitalist slab dezvoltat.
Imi voi permite, pentru a demonstra acest lucru, sa prezint foarte schematic ideile unui clasic al economiei capitaliste:
Werner Sombart.
Spiritul Capitalist are patru dimensiuni care lucreaza impreuna:
1) Spiritul de intreprinzator: ca sa ai spirit de intreprinzator trebuie sa joci trei roluri:
Cuceritorul: este un om care iubeste riscul si-l considera esential pentru proiectele lui de viata;
Organizatorul: abilitatea de a-i face pe oamenii din echipa sa lucreze impreuna pentru atingerea unor scopuri comune. Acest lucru presupune si calificarea lor profesionala pe masura sarcinilor ce trebuie realizate in mod curent.
Negociatorul: capacitatea permanenta de a negocia cele mai bune alternative pentru intreprindere.
2) Virtutile burgheze: ele variaza in functie de epoca. Astfel, Benjamin Franklin a mentionat 13 virtuti: temperarea, serenitatea, gandirea, decizia, moderatia, zelul, loialitatea, echitatea, stapanirea de sine, curatenia, echilibrul moral, castitatea si modestia
3) Dragostea de castig: nu toata lumea este dispusa sa “scoata bani din piatra seaca”.
4) Aptitudini de calcul: trebuie sa stii sa faci ingineria financiara potrivita afacerii tale.
Ar fi interesant sa facem o analiza a gradului de spirit capitalist pe care-l incumba directorii financiari romani.
In orice caz, la o prima vedere, comparand in timp cele doua serii de date ale studiului Delloite Central Europe CFO Survey -2012 si 2017- rezulta ca ar fi problematice jocul rolului de cuceritor si cel de organizator.