Deja va ingrozesc scumpirile? Ce e mai rau de-abia acum urmeaza
scumpiri romaniaplafonare preturi gazeexploatare gaze marea neagra
Orice ingerinta - cum ar fi plafonarea preturilor - in mecanismele de piata va fi platita scump. Este ca si cand statul intervine si modifica legea atractiei universale. Prin urmare, plafonarile preturilor la energie vor amana inflatia, care va continua sa creasca dupa ce masurile luate de Guvern isi vor inceta efectele.
Acesta este avertismentul lansat de Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania.
El anticipeaza ca inflatia va ajunge la 7,3%, pana la 31 decembrie 2021, urmand sa avanseze la 8%, in aprilie 2022, dupa ce plafonarea preturilor la energie va fi ridicata.
Dumitru a explicat ca din cauza ca tara noastra are o pondere mai mare a energiei in cosul de consum si oamenii au venituri mici, inflatia va fi mai accentuata la noi.
Economistul atrage atentia si asupra asa-numitelor efecte de runda a doua ale scumpirii energiei, care presupun cresteri de preturi ale celorlalte produse, drept pentru care, pentru a limita asteptarile inflationiste, Banca Nationala a Romaniei ar trebui sa creasca dobanda de politica monetara.
Scumpiri pe banda rulanta
Oficialul a pus in vedere, ca, de la 1 octombrie, distribuitorul de gaze care reprezinta aproximativ jumatate din piata din tara noastra a ridicat preturile cu 38%, astfel, incat el estimeaza ca vom vedea o crestere de 19% la gaze in indicele preturilor de consum.
Pentru ca multe industrii depind de gaze si de energie electrica, exista presiuni pe preturile produselor finale ale acest acestor industrii si servicii.
Chiar si fara scumpirea energiei, Dumitru a amintit ca, acum doi ani, pretul tonei de floarea soarelui era de 1,3 lei, iar, astazi, a ajuns la 2,8 lei, in timp ce tona de grau a ajuns la 1,3 lei, de la 0,6-0,7 lei, inainte de pandemie. Prin urmare, este normal ca industria de panificatie sa scumpeasca produsele.
Solutia: exploatarea gazelor din Marea Neagra
Economistul crede ca, pentru a reduce pretul gazelor, Romania trebuie sa decida ce face cu gazele din Marea Neagra.
"Oferta de gaze din ultimii ani s-a diminuat, noi am ajuns sa importam peste 30% din gaze si nu este luna de iarna, fiindca si oferta de gaze s-a diminuat", potrivit lui Dumitru.
De aceea, Romania trebuie sa deschida noi capacitati de exploatare a gazelor. Economistul crede ca decizia de acum cativa ani a Guvernului de a amana exploatarea gazelor din Marea Neagra a fost neinspirata, prin prisma a ceea ce s-a intamplat ulterior.
De asemenea, intr-un context atat de incert, cu privire la preturile la energiei si impactul lor asupra inflatiei, cu privire la evolutia pandemiei care face probleme mari in sectorul sanitar si in multe alte aspecte, "avem nevoie urgent de un Guvern stabil, cu sustinere in Parlament, pentru ca avem un PNRR care necesita reforme, iar acestea pot fi facute doar cu angajament politic ferm", a declarat economistul.
Daca Romania nu va indeplini jaloanele stabilite cu UE pentru primirea fondurilor PNRR, nu va putea sa aiba parte de acele finantarile atat de necesare.