Declaratia unica inteligenta. ANAF-ul va trimite romanilor acasa documentul precompletat, cum functioneaza noul sistem
declaratia unica inteligenta
Declaratia unica a fost imbunatatita de Guvern, in sensul in care va ajunge la contribuabili intr-o forma precompletata, pentru a le usura acestora efortul depus pentru a se conforma prevederilor fiscale privind obligatia de a-si transparentiza veniturile si a plati contributiile aferente catre stat.
Astfel, in sedinta de Guvern s-a decis introducerea declaratiei unice inteligente, pentru simplificarea declararii si calculului impozitului pe venit si al contributiilor sociale pentru persoanele fizice. De asemenea, actul normativ prevede eliminarea obligatiei depunerii Declaratiei pentru declararea venitului estimat.
Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal si masuri specifice pentru digitalizare. Prin actul normativ se stabilesc urmatoarele:
-
simplificarea mecanismului de calcul, plata si declarare de catre contribuabilii persoane fizice a obligatiilor fiscale vizand impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii datorate intr-un an fiscal, fapt ce permite imbunatatirea conformarii fiscale si colectarea mai eficienta a veniturilor;
-
degrevarea contribuabililor persoane fizice de obligatia depunerii Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru declararea venitului estimat, a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate, estimate, precum si pentru toate celelalte situatii in care intevin modificari/recalculari/rectificari ale acestora;
-
reducerea gradului de complexitate privind completarea formularului Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, prin eliminarea – Capitolului II. Date privind impozitul pe venit estimat- norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate;
-
reglementarea unui indicator (salariul minim brut pe tara in vigoare la data de 1 ianuarie a anului de realizare a venitului) care sa permita introducerea unor conditii de validare si determinarea contributiilor datorate potrivit legii;
-
simplificarea mecanismului de stabilire a contributiei de asigurari sociale si/sau contributiei de asigurari sociale de sanatate, intrucat determinarea contributiilor se efectueaza in anul urmator celui in care veniturile au fost obtinute, in functie de nivelul veniturilor realizate, in corelare cu masura privind eliminarea estimarii veniturilor in cursul anului fiscal si a obligatiilor fiscale aferente;
-
se reglementeaza formularul inteligent (e-DU) - Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, precompletata cu informatiile detinute de ANAF privind veniturile inregistrate/disponibile in baza de date a institutiei. Masura are in vedere determinarea automata a bazelor anuale de calcul pentru stabilirea CAS/CASS, precum si a CAS si CASS datorate de persoanele fizice, in scopul unei mai bune colectarii a acestora prin reducerea/eliminarea erorilor de calcul si declarare.
-
Agentia Nationala de Administrare Fiscala va transmite, incepand cu veniturile anului 2025, declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice precompletata cu datele privind veniturile realizate si impozitul pe venit datorat, baza de calcul al contributiei de asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de sanatate, precum si cuantumul contributiilor datorate, pentru anul de realizare a venitului, conform informatiilor disponibile in bazele de date.
Masura are in vedere reducerea/eliminarea erorilor de calcul si declarare, precum si o mai buna colectare a contributiei de asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de sanatate.
"Masurile aprobate astazi de Guvern ne arata ca suntem intr-o etapa importanta in imbunatatirea interactiunii dintre contribuabili si administratia fiscala, fiind decizii luate in urma mai multor consultari cu mediul de afaceri. Dau exemeplu eliminarea estimatului sau gradualizarea sanctiunilor la e-Transport. Prin digitalizarea si simplificarea procedurilor fiscale, vrem sa oferim un sprijin real si eliminam obstacolele birocratice care, pana acum, ingreunau conformarea si generau costuri suplimentare.
Dorim sa asiguram o tranzitie cat mai lina si eficienta pentru toti operatorii economici care trebuie sa se supuna unor noi obligatii, pentru ca acestia sa se poata conforma cerintelor legale fara sa suporte eventuale sanctiuni. Tot astazi, am majorat bugetul pentru plata sprijinului oferit sub forma de scheme de ajutor de stat menite sa incurajeze investitiile de amploare, esentiale pentru dezvoltarea regionala. Investitia Nokian Tyres va genera un impact semnificativ asupra economiei locale si lanturilor de distributie prin crearea de locuri de munca si stimularea companiilor locale care furnizeaza materii prime, transport si servicii logistice”, a subliniat ministrul Marcel Bolos.
Sursa foto: manager.ro