Declaratia Unica 2024. Cele 3 reguli de aur de care trebuie sa tina cont sute de mii de romani care au venituri extrasalariale
declaratia unica 2024formularul 212anaf
ANAF tocmai a publicat Formularul 212, Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice. Formularul prevede raportarea veniturilor extrasalariale obtinute in anul 2023 si estimarea pentru anul in curs.
Regula numarul 1: cine depune Declaratia Unica in 2024
Conform legislatiei fiscale in vigoare, au obligatia de a depune acest formular:
profesionisti (art. 3 alin. (2) din Codul civil)cei care exploeaza o intreprindere: exercitarea sistematica, de catre una sau mai multe persoane, a unei activitati organizate ce consta in:
– producerea, administrarea ori instrainarea de bunuri sau in prestarea de servicii, indiferent daca are sau nu un scop lucrativ
– persoanele fizice care obtin venituri exclusiv din drepturile de autorsi drepturile conexe care au beneficiat de indemnizatia prevazuta la art. 3 din OUG 132/2020 (masuri pandemie)
– persoanele fizice care nu realizeaza venituri si care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate
– persoanele fizice (art. LXI alin. (2) si (3) din OUG 115/2023) care in cursul anului 2023 au realizat venituri:
– din activitati independente
– din drepturi de proprietate intelectuala
– din cedarea folosintei bunurilor
– din activitati agricole, silvicultura si piscicultura
pentru care, la determinarea bazei anuale de calcul al contributiei de asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de sanatate, dupa caz,
– la depunerea declaratiei prevazute la art. 120 din Codul fiscal au utilizat un alt nivel al salariului minim garantat in plata decat cel de 3.000 lei (salariul minim brut pe tara garantat in plata)
persoanele fizice care au realizat in cursul anului 2023 venituridin drepturi de proprietate intelectuala
– in baza contractelor de activitate sportiva
– din arenda
– din asocieri cu persoane juridice contribuabili potrivit titlului II sau III din Codul fiscal, pentru care impozitul se retine la sursa de platitorii de venituri, in situatia in care, la verificarea incadrarii venitului in plafoanele anuale, precum si la determinarea bazei anuale de calcul al contributiei de asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de sanatate, dupa caz,platitorul a utilizat un alt nivel al salariului minim brut pe tara decat cel de 3.000 lei.
Regula numarul 2: Cand se depune Declaratia Unica
In functie de situatia in care te regasesti, depui Formularul 212 intr-un anumit interval de timp, clar specificat de lege.
De exemplu, Declaratia Unica se depune pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor (27 mai, in 2024) in vederea declararii venitului realizat si stabilirii/definitivarii impozitului anual pe venit si a contributiilor sociale.
Formularul 212 trebuie depus pana la data de 25 mai inclusiv a fiecarui an (27 mai, in 2024) pentru stabilirea si declararea impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza in fiecare an fiscal, precum si pentru declararea si stabilirea contributiilor sociale datorate.
De asemenea, trebuie depus formularul pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor (27 mai, in 2024), sub sanctiunea decaderii in cazul exercitarii optiunii privind destinatia unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil/castigul net anual impozabil stabilitpentru sustinerea entitatilor nonprofit, a unitatilor de cult, pentru acordarea de burse private.
Regula numarul 3. Cum depunem Declaratia Unica
Ai optiunea de a trimite Declaratia Unica spre
ANAF prin intermediul serviciului „Spatiul privat virtual”, disponibil pe portalul www.anaf.ro.
De asemenea, acest lucru se poate realiza si prin intermediul serviciului „Depunere declaratii”, disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat
Nu in ultimul rand, declaratia se poate depune in format letric, direct la registratura organului fiscal sau prin posta, cu confirmare de primire.
Foto: manager.ro