Decizie cruciala pe banii romanilor. Umbla Guvernul la taxe, impozite, TVA si cota unica in 2024? Raspunsul transant al sefului de la Finante
taxe si impozite 2024cota unica de impozitarecota progresivatva
Ministrul Finantelor, Marcel Bolos, tocmai a facut o declaratie transanta privind situatia fiscalitatii in Romania anului 2024. S-a luat o decizie finala asupra taxelor, impozitelor, cotei TVA si cotei unice de impozitare.
Din fericire, se pare ca Executivul de la Bucuresti ar fi decis sa nu se atinga de Codul fiscal anul acesta, ministrul Bolos a subliniat transant faptul ca nu vor fi majorate taxele si impozitele romanilor, nu va fi crescuta cota TVA si nici nu se va renunta la cota unica de impozitare in favoarea celei progresive.
Guvernul promite sa nu se mai atinga de Codul fiscal in 2024
Declaratia sefului de la Finante ar trebui sa linisteasca apele in societatea civila romaneasca, in conditiile in care populatia, dar si firmele, duc in acest moment o povara fiscala deja majorata de la 1 ianuarie 2024, iar alte cresteri de taxe si impozite cu siguranta s-ar reflecta intr-o scadere a puterii de cumparare si inchiderea multor societati care nu mai fac fata cheltuielilor majorate de catre stat.
"Aceste reajustari in ceea ce priveste cota standard de TVA si o singura cota, asa cum cere Comisia Europeana, sunt o alternativa de luat in calcul, pentru ca sa avem celalalt obiectiv de dus la bun sfarsit, acela de reducere a impozitarii muncii. Este prematur insa de precizat care va fi solutia.
Reiau cat se poate de ferm: Nu crestem
impozite si taxe in 2024, nu incape in discutie cresterea TVA. Am spus-o inca de la aprobarea legii bugetului, obiectivul este sa mentinem un echilibru intre nevoile romanilor si evitarea unor impozite suplimentare care pot afecta bugetul gospodariilor. Cota unica de impozitare a contribuit semnificativ la stimularea investitiilor private, la cresterea numarului de locuri de munca si la consolidarea capitalului autohton. Este un pilon al stabilitatii fiscale si a predictibilitatii pentru intregul sector economic", a punctat seful de la Finante.
Cumva, decizia Guvernului de a nu majora si mai mult poverile fiscale este fireasca, privita in contextul anului electoral pe care-l traversam. Intrebarea esentiala ar fi, de fapt, ce se va intampla cu taxele si impozitele in 2025, dupa ce se vor finaliza alegerile. Deficitul bugetar nu se va stinge si va persista nevoia de a aduce bani mai multi in vistieria statului, iar pericolul cel mai mare e reprezentat, deci, de situatia anului 2025, nu de cea din prezent.
Foto: manager.ro