De unde sa faci rost de un miliard de lei

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
De unde sa faci rost de un miliard de lei
De unde sa faci rost de un miliard de lei
de Vlad Strunescu la 14 Iun. 2019 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
faliment bucuresticheltuieli bucurestirisipa bucurestiadministrare bucuresti

Acum cateva zile, doamna Gabriela Firea anunta ca Primaria Municipiului Bucuresti este in…faliment nedeclarat si nici primariile de sector nu se simt prea bine.

Una peste alta, doamna Firea spunea ca Primaria are nevoie urgent de un miliard de lei pentru a-si asigura activitatea. Intrebata de presa ingrijorata ce inseamna faliment nedeclarat, doamna primar a explicat ca asta se intampla „in momentul in care nu mai poti sa iti asiguri functionarea, activitatea curenta, sa iti platesti subventiile pentru utilitatile publice, sa tii facturile neinregistrate, ca sa nu intri pe arierate”.
 
Un miliard de lei  inseamna vreo 21 si ceva de milioane de euro. De unde sa-i obtinem? O vorba de bun simt spune ca prima modalitate si cea mai buna de a face bani este sa incetezi sa-i mai pierzi.
 
La toate concertele, la toate sindrofiile organizate de Primaria Municipiului Bucuresti, “intrarea este libera”. S-ar putea sa fie oameni care, in buna lor credinta, sa aiba impresia ca, in preajma Craciunului si de Anul Nou, cei care se produc pe scena o fac pro bono, adica, pentru prestatia lor, nu au nicio pretentie baneasca, nu au onorariu, nu primesc bani.
 
Iar, din punctul de vedere al cantaretilor, asa ceva este nefiresc, intrucat numai deplasarea instrumentelor costa foarte mult. Unde mai pui ca ei, in preajma sarbatorilor de iarna, realizeaza cea mai mare… cifra de afaceri si, din punctul lor de vedere, este norma sa-si sacrifice sarbatorile, tocmai pentru ca sunt recompensati regeste.
 
Iar aceasta recompensa provine fix de la spectatorii care pot participa… gratis, cu intrare libera la eveniment.
 
Solutia ar fi un parteneriat public privat. De exemplu, organizarea unui eveniment, cu tot cu onorariile artistilor costa - sa zicem - cateva milioane de lei. 
 
In loc sa scoata aceste milioane din buzunarele sale, de fapt, ale noastre, primaria “mare” si cele ale sectoarelor s-ar putea asocia cu o mare companie. 
 
Primariile “pun” locul de desfasurare, iar compania plateste, cat crede ea de cuvinta (poate mai putin decat o fac acum primariile, poate mai mult, e treaba lor) pentru o prestatie artistica si, evident si implicit, isi pune afise, banere, tot ce crede ea si este legal pentru a-si face reclama.
 
In afara de organizarea de evenimente cu multi solisti si formatii, Primaria are tot felul de proiecte care s-ar putea sa nu-i intre in atributii.
 
De exemplu, Primaria continua programul “Smile-mobile”, prin care elevii beneficiaza de aplicarea aparatelor ortodontice. Programul prevede acordarea unui sprijin financiar sub forma de vouchere, in valoare de 1.100 de lei, pentru aplicarea de aparate dentare mobile, pentru 2.000 de elevi, cu varste intre 7 si 16 ani.
 
Deja, in cadrul acestui proiect au existat 1.900 de solicitari, 237 de copiii au primit aparate ortodontice mobile, s-au aplicat 437 de arcade si au ramas de aplicat 797.
 
Tot Primaria a cumparat pentru cadrele medicale 177 de locuinte de serviciu din 600 aprobate.
 
Primaria anunta, recent, finantare nerambursabila in domeniul social, intre 200.000 si 480.000 de lei pe proiect. Prin Directia Generala de Asistenta Sociala, Primaria a lansat selectia publica de proiecte cu finantare nerambursabila din fondurile bugetului local al Municipiului Bucuresti pentru activitati nonprofit de interes local, in vederea dezvoltarii si diversificarii serviciilor sociale adresate grupurilor vulnerabile dezavantajate social, pentru anul 2019.
 
Programul de finantare din acest an prevede o singura sesiune de selectie a proiectelor. Suma totala alocata pentru anul 2019 este de 6.000.000 de lei. 
 
Tot Primaria a anuntat si, ulterior, amanat - din lipsa de fonduri! - Bucharest Start-up City. Acest program are ca “principale obiective finantarea de start-up-uri in acord cu dezvoltarea inteligenta a Municipiului Bucuresti, precum si atragerea tinerelor talente antreprenoriale. Proiectul vizeaza sustinerea a minimum 200 de beneficiari, cu o suma maxima de 50.000 de euro/ beneficiar”.
 
"Primaria Capitalei a fost nevoita sa limiteze alocarile financiare pentru anumite proiecte dat fiind faptul ca incasarile de la bugetul de stat pe primele 4 luni ale anului, atat cele previzionate cat si cele efective, sunt semnficiativ mai mici decat cele din aceeasi perioada a anului trecut. In aceste conditii, a trebuit sa asiguram cu prioritate sumele necesare serviciilor publice vitale pentru cetateni: transport public, apa calda si caldura, sanatate, platite in integralitate de Primaria Capitalei", a explicat foarte bine doamna primar.
 
Domnia sa a adaugat ca Primaria Capitalei depinde in proportie de peste 90% de fondurile de la bugetul de stat, fiind singura unitate administrativ-teritoriala care nu incaseaza taxe si impozite. 
 
Un alt program al Primariei Capitalei este cel "de stimulare a eliminarii din traficul bucurestean a autovehiculelor cu grad ridicat de poluare, prin acordarea de eco-vouchere". Prin acest proiect, Primaria vine in sprijinul bucurestenilor care vor sa renunte la autovehiculele uzate, oferindu-le eco-vouchere in valoare de 9.000 de lei. 
 
La aprobarea Bugetului Primariei Capitalei, doamna Firea spunea ca a prevazut peste 370 de milioane de euro pentru infrastructura, modernizarea transportului in comun si reabilitarea arterelor, 85 de milioane de euro pentru domeniul sanatatii, 38 de milioane de euro pentru consolidari, 128 de milioane de euro pentru asistenta sociala, destinati atat proiectelor in derulare, cat si stimulentelor financiare pentru tineri si pentru categoriile sociale vulnerabile.
 
“Desi in proiectul de buget al Capitalei la venituri totale, am prevazut suma de 6,7 miliarde de lei, in acest an, avem alocat de la Ministerul de Finante doar 3,25 de miliarde. Primaria Capitalei este un caz unic in tara: este singura unitate administrativ-teritoriala care nu incaseaza taxe si impozite, depindem in proportie de 92% de alocarile de la bugetul de stat, care sunt mai mici din diverse cauze - inteleg ca nu sunt colectari. O parte din suma care revenea Primariei Generale a mers catre sectoare, insa toate serviciile publice - de care beneficiaza fiecare bucurestean - sunt, in integralitatea lor achitate de la bugetul PMB: subventii transport, caldura, spitale, proiecte mari.
 
In anii trecuti, Primaria Capitalei primea cate 450 de milioane de lei pe luna de la Ministerul de Finante, anul trecut, a primit 150-180 de milioane de lei pe luna”, a declarat doamna primar. 
 
Cu toate acestea, in ce priveste asistenta sociala, bugetul PMB prevede un buget total de aproximativ 128 milioane euro.
 
Peste 80.000 de bucuresteni au beneficiat, anul trecut, de stimulente financiare in valoare de aproximativ 370 milioane de lei, acordate de Primaria Capitalei prin Directia de Asistenta Sociala, prin sase programe menite sa incurajeze natalitatea si sa ofere sprijin financiar categoriilor sociale vulnerabile.
 
Astfel, stimulentele financiare acordate de Primaria Capitalei, prin Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti s-au acordat dupa cum urmeaza:
 
1. Stimulentul pentru integrarea sociala a persoanelor adulte cu handicap. In 2018, au beneficiat de acest stimulent peste 44.500 de persoane, platile ridicandu-se la aproape 250 de milioane de lei.
 
2. Stimulentul financiar pentru copiii cu handicap, in cuantum de 1.000 lei/luna. Numarul total de beneficiari unici in plata, la sfarsitul anului 2018, a fost de aproximativ 5.000, suma totala de plata in 2018 ridicandu-se la peste 50 de milioane de lei.
 
3. Stimulentul financiar pentru nou-nascuti, stimulent in cuantum de 2.500 lei net pentru fiecare nou-nascut. Numarul total al beneficiarilor platiti, in 2018: peste 19.400. Suma totala platita in 2018: aproximativ 50 de milioane de lei.
 
4. Ajutorul social comunitar pentru familia monoparentala. Numarul total de beneficiari platiti: 75; suma totala platita: peste 200.000 de lei.
 
5. Programul voucher Materna - sprijin financiar pentru femeile gravide din Bucuresti, pentru achitarea medicamentelor si serviciilor medicale, denumit Voucher-ul Materna Bucuresti. Numarul total de beneficiari platiti in 2018: peste 11.000; suma totala platita: aproximativ 17 milioane de lei.
 
6. Sprijinul financiar pentru prevenirea abandonului scolar in municipiul Bucuresti. Beneficiarii sunt parintii/parintele/reprezentantii legali ai copiilor cu varsta cuprinsa intre 6 si 14 ani, incadrati intr-o forma de invatamant publica sau privata, cu domiciliul stabil in Bucuresti de cel putin 6 luni sau resedinta de cel putin 6 luni pe raza administrativ-teritoriala a Municipiului Bucuresti, la data depunerii cererii. Numarul total al beneficiarilor platiti in 2018: aproximativ 400. Suma totala platita: peste 240.000 de lei. 
 
Pe urma, din februarie 2019, toti elevii din invatamantul preuniversitar obligatoriu acreditat/autorizat care frecventeaza cursurile unei institutii de invatamant din capitala circula gratuit cu transportul in comun.
 
Anul acesta, doamna Firea a promis ca, in ciuda taierilor, programele vor continua. Primarul General, Gabriela Firea: "Asa cum am promis, chiar daca bugetul Primariei Capitalei este diminuat din cauza unor decizii politice luate de Guvernul Romaniei, Primaria Capitalei va continua sa incurajeze natalitatea, sa sustina educatia copiilor si sa imbunatateasca viata celor care fac parte din categorii sociale vulnerabile. Bucurestenii nu trebuie sa suporte consecintele unor razbunari politice, asa ca vom face tot ce este necesar ca cele sase programe, de care au beneficiat, numai anul trecut, peste 80.000 de cetateni, sa se deruleze si in anul 2019! Pana in prezent s-au acordat stimulente financiare in valoare de peste 400 de milioane de lei".
 
Potrivit Primariei, stimulente financiare acordate pana la data de 31.01.2019 sunt stimulentul financiar pentru integrarea sociala a persoanelor adulte cu handicap. Numar de beneficiari care incaseaza lunar stimulentul a crescut la 45.567, iar suma totala suma platita este de 273.109.500 de lei; stimulentul financiar pentru copiii incadrati in grad de handicap. Numar de beneficiari unici: 5.121; total suma platita: 61.976.000 lei; stimulentul financiar pentru nou-nascuti. Numar beneficiari/dosare aprobate: 20.657, total suma platita: 51.642.500 lei; ajutorul social comunitar pentru familia monoparentala. Numar de beneficiari unici: 83, total suma platita: 267.800 lei; programul voucher Materna. Numar beneficiari/dosare aprobate:12.792, total suma platita 19.453.000 lei; sprijinul financiar pentru prevenirea abandonului scolar in municipiul Bucuresti. Numar beneficiari/dosare aprobate: 452, total suma platita: 269.679,59 lei.
 
In februarie, incepea un nou program: testarea genetica la cancerul de san in stadii incipiente, care prevede acordarea unui sprijin financiar pentru efectuarea de teste genetice, in valoare de 17.000 lei/beneficiar. bugetul total al proiectului, estimat pentru 1.000 pacienti este de 3,7 milioane de euro.
 
Tot in acest an, primarul general vizita primul copil conceput datorita programului "O sansa pentru cuplurile infertile", derulat de Primaria capitalei. 
 
"Prin acest proiect de sprijinire a cuplurilor infertile, demarat la initiativa mea in anul 2018, oferim familiilor un sprijin de 3.500 de euro pentru procedurile de fertilizare in vitro. Desi a inceput in data de 14 iunie 2018, in doar sase luni, toate cele o mie de locuri prevazute in proiect au fost ocupate. Conform ultimelor date centralizate, pana pe 12 martie 2019, avem deja 641 de proceduri efectuate dintre care 361 sunt sarcini in evolutie. Aceasta rata de succes (de 56%) este extraordinara si reprezinta garantia ca demersul nostru intr-adevar poate schimba vieti! De altfel, aceasta initiativa a Primariei Capitalei, despre care s-a scris si in presa internationala, a devenit un model de bune practici pentru alte autoritati locale din Romania, care si-au exprimat intentia de a implementa programe similare in orasele lor", declara doamna Firea.
 
Toate acestea sunt informatii publice, diseminate pe website-ul PMB, nu sunt din auzite, nu sunt scorneli, nu sunt fake news-uri…
 
Peste tot scrie ca Primaria capitalei si doamna primar fac si dreg. Se pare, insa, ca numai cand sunt probleme cu finantarea acestor facuturi si dresuri, vina este a altcuiva. Cand banii curg, este meritul nostru. Cand se opresc, este de vina Guvernul - nici el vreo lumina - oricare ar fi el, indiferent din cine ar fi alcatuit. 
 
Da, chiar daca Bucurestiul nu primeste mare lucru din incasari directe, din taxe si impozite, avand, totusi, cea mai bine platita populatie din tara si un PIB comparabil cu Berlinul si alte zone bogate din Europa, contribuie cel mai mult cu incasari la bugetul de stat. Prin urmare, este firesc sa-i revina sume importante.
 
Care nu trebuie cheltuite nici pentru miliarde de panselute, nici pentru ridicarea de mausolee din borduri si nici pentru proiecte care se suprapun peste programe si atributii guvernamentale.
 
Cand va fi rezolvata problema traficului rutier, a prafului, a transportului in comun; cand nicio groapa nu va mai atenta la masinile noastre, atunci te poti juca de-a statul insusi.

Foto: facebook pmb
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Craciun low-cost: sfaturi geniale pentru cadouri si mese festive pe buget redus
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Craciun low-cost: sfaturi geniale pentru cadouri si mese festive pe buget redus

today22 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa pui gelatina in piftie cat timp zeama este fierbinte – greseala care o face tulbure
Reteta zilei

De ce nu trebuie sa pui gelatina in piftie cat timp zeama este fierbinte – greseala care o face tulbure

today22 Dec. 2024
Adevarul despre cheltuielile de sarbatori: ce nu-ti spune nimeni despre cum pierzi bani
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Adevarul despre cheltuielile de sarbatori: ce nu-ti spune nimeni despre cum pierzi bani

today22 Dec. 2024
Cum sa faci fata presiunii financiare de sarbatori fara sa te afunzi in datorii
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cum sa faci fata presiunii financiare de sarbatori fara sa te afunzi in datorii

today22 Dec. 2024
De ce nu ar trebui sa pui stafide in cozonac prea devreme greseala care afecteaza textura
Reteta zilei

De ce nu ar trebui sa pui stafide in cozonac prea devreme greseala care afecteaza textura

today22 Dec. 2024
Munca la negru e in floare la firmele de curierat din Romania. Controale masive de la ITM, ploua cu amenzi
Companii

Munca la negru e in floare la firmele de curierat din Romania. Controale masive de la ITM, ploua cu amenzi

today22 Dec. 2024
Craciunul saraciei: cum sa te feresti de cheltuieli haotice in perioada sarbatorilor
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Craciunul saraciei: cum sa te feresti de cheltuieli haotice in perioada sarbatorilor

today21 Dec. 2024
Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?
Cultura generala

Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?

today21 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Adevarul despre cheltuielile de sarbatori: ce nu-ti spune nimeni despre cum pierzi bani
Banii tai - sectiune de educatie...

Adevarul despre cheltuielile de sarbatori: ce nu-ti spune nimeni despre cum pierzi bani

today22 Dec. 2024
Cum sa faci fata presiunii financiare de sarbatori fara sa te afunzi in datorii
Banii tai - sectiune de educatie...

Cum sa faci fata presiunii financiare de sarbatori fara sa te afunzi in datorii

today22 Dec. 2024
De ce nu ar trebui sa pui stafide in cozonac prea devreme greseala care afecteaza textura
Reteta zilei

De ce nu ar trebui sa pui stafide in cozonac prea devreme greseala care afecteaza textura

today22 Dec. 2024
Munca la negru e in floare la firmele de curierat din Romania. Controale masive de la ITM, ploua cu amenzi
Companii

Munca la negru e in floare la firmele de curierat din Romania. Controale masive de la ITM, ploua cu amenzi

today22 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x