De la inceputul acestei luni, rentierii agricoli isi pot viza carnetele
rentieri agricolirenta agricolacarnete rentieriapia
Intre 1 martie si 31 august 2014, rentierii agricoli se pot prezenta la centrele judetene ale Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) pentru vizarea carnetelor. Aceasta este una dintre conditiile esentiale pentru ca fermierii sa poata beneficia de sumele cuvenite.
Pentru vizarea carnetului, rentierul agricol se poate prezenta personal sau prin mandatar/curator/tutore, in baza unei procuri autentice/curatela/hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
Rentierul agricol trebuie sa prezinte carnetul de rentier agricol, contractul de arendare, actul de identitate in original, document coordonate bancare (optional), decizia de la comisia de expertiza medicala actualizata, pentru gradele de invaliditate I si II (daca decizia nu prevede ca dosarul este nerevizuibil), in original si in copie.
Renta viagera agricola inceteaza la data decesului rentierului. In cazul decesului rentierului, renta datorata acestuia in anul 2013 poate fi incasata de mostenitorii sai, doar daca, pana la 31 august 2014, vor depune la oricare centru judetean al APIA, respectiv al municipiului Bucuresti carnetul de rentier al defunctului (obligatoriu), certificatul de deces (original si copie), actul de succesiune (certificat de mostenitor sau certificat de calitate de mostenitor).
De asemenea, au nevoie de certificat de legatar, hotarare judecatoreasca de succesiune investita cu formula "definitiva si irevocabila" (original si copie), B.I/C.I./pasaport al mostenitorului (original si copie), imputernicire/declaratie notariala din care sa reiasa acordul celorlalti mostenitori privind solicitarea si incasarea rentei viagere agricole datorata rentierului (original), precum si un extras de cont pe numele solicitantului.
In 2012, suma totala alocata pentru plata rentei viagere agricole a fost de aproximativ 72 de milioane de lei pentru 74.000 de rentieri agricoli.
Renta viagera agricola reprezinta suma de bani platita rentierului agricol care instraineaza sau arendeaza terenurile agricole extravilane aflate in proprietatea sa, ori incheie acord cu investitorul (se aplica persoanelor care au solicitat obtinerea calitatii de rentier pana la data de 31 decembrie 2009 inclusiv).
Cuantumul rentei viagere agricole reprezinta echivalentul in lei a 100 de euro/an pentru fiecare hectar de teren extravilan instrainat/pentru care s-a incheiat acord cu investitorul si echivalentul a 50 de euro/an pentru fiecare hectar de teren extravilan arendat.
Pentru suprafetele mai mici de un hectar suma platita va fi proportionala cu suprafata instrainata sau arendata, respectiv pentru care s-a incheiat acord cu investitorul.
Renta viagera se plateste intr-o singura rata anuala, pana la data de 30 noiembrie a anului urmator celui pentru care aceasta este datorata, iar aceasta inceteaza la data decesului rentierului. In cazul decesului rentierului, renta datorata acestuia in anul respectiv poate fi incasata de mostenitorii sai pe baza actelor doveditoare privind calitatea de mostenitor.
De la 1 februarie 2011, APIA a preluat activitatea desfasurata de Oficiul National de Renta Viagera Agricola din cadrul Agentiei Domeniilor Statului, iar centrele judetene APIA au preluat activitatea desfasurata de birourile judetene ale Oficiului National de Renta Viagera Agricola.