De ce se depreciaza leul? Explicatia oferita de consilierul lui Mugur Isarescu
curs valutarcurs bnrbanca nationala a romanieieuroleu
Pe fondul deprecierii accentuate a leului in fata euro din ultima perioada, Adrian Vasilescu, consilier de strategie al guvernatorului BNR Mugur Isarescu, ofera o explicatie acestui fenomen. Potrivit lui Vasilescu, de vina pentru explozia de la cursul valutar ar fi mai multi factori, printre care deficitul comercial, dar si criza politica.
Adrian Vasilescu pune deprecierea monedei nationale in fata euro in baza mai multor factori, cum ar fi: deficitul comercial, criza politica, dar si rata inflatiei.
Acest curs leu-euro se misca in functie de mai multi idicatori, cel mai important este balanta comerciala. Cat timp avem un deficit comercial mare, cat timp importam mai mult decat exportam, este normal ca determinanta pentru leu este interventia importatorilor. Asta inseamna ca leul se depreciaza.
Inflatia, datoria publica, deficitul bugetar influenteaza si ele. La fel si piata publica, politica. Cat timp nu avem o siguranta, nu stim ce guvern vom avea si cand, este normal ca aceste lucruri sa afecteze", a declarat Adrian Vasilescu, intr-o interventie telefonica la Digi24.
Orban: De vina sunt factorii exogeni
Premierul demis, Ludovic Orban, sustine ca principalele cauze ale acestei situatii sunt "factorii exogeni, care nu tin neaparat de guvernare, sau strict de situatia din Romania".
Tot Ludovic Orban sustine ca nu ar trebui sa ne facem griji cu privire la acesta situatie, fiindca " economica este foarte stabila", subliniaza premierul demis.
"Nu avem motive sa ne facem griji. Dimpotriva. Situatia economica este foarte stabila. Uitati-va la evolutia dobanzilor. Comparati, de exemplu, cu cat s-a imprumutat Guvernul nostru, raportat la dobanda la care s-a imprumutat Guvernul PSD. E o diferenta semnificativa de un procent la dobanda. Sunt situatii care sunt generate de factori exogeni, care nu tin neaparat de guvernare, sau strict de situatia din Romania. Se pare ca a existat o tendinta usoara de depreciere a monedelor nationale nu numai la noi, ci si la nivel regional, care poate fi determinata de niste factori care sunt greu de cuantificat si de anticipat. Am incredere in Banca Nationala. Am incredere in stabiitatea monedei nationale si a cursului de schimb", sustine Ludovic Orban.
Florin Citu: Deprecierea leului e corelata cu deprecierile din regiune. Fiti fara griji! Dobanzile vor continua sa scada. Rate mai mici pentru romani
Si ministrul demis al Finantelor, Florin Citu, a transmis un punct de vedere cu privire la situatia cursului valutar. Intr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, Citu explica deprecierea leului in aceeasi termeni ca Ludovic Orban, punand totul pe seama situatiei din regiune.
"Deprecierea usoara a leului astazi este CORELATA cu deprecierile din regiune. Zlotul, forintul se depreciaza pentru ca sunt cateva miscari de fluxuri internationale. Doar trompetele PSD-iste vad altceva", a transmis Citu.
Totodata, el recomanda romanilor sa fie "fara griji" si ii asigura pe cetateni ca dobanzile vor continua sa scada, pana la zero. De asemenea, Citu spune ca, cu cat vom ajunge mai repede la alegeri anticipate, cu atat preturile si dobanzile pe care le platesc romanii, vor fi mai mici.
Euro a atins, vineri, un nou record in raport cu moneda nationala. 4,8127 lei/euro ne costa acum un euro, a anuntat Banca Nationala a Romaniei (BNR), la finele saptamanii trecute.
Insa vestile rele nu se opresc aici, analistii spun ca situatia se va inrautati.