De ce nu reusesti sa pui bani deoparte? 5 adevaruri dure despre lipsa educatiei financiare la romani
bani deoparteeducatie financiaragreseli financiare
Ai tot zis ca luna asta economisesti mai mult, dar iarasi te-ai trezit ca se apropie salariul si contul e aproape gol. Suna cunoscut? Inainte de a cauta vinovatii in alta parte, trebuie sa admiti faptul ca multi romani fac aceleasi greseli financiare la nesfarsit, fara sa-si dea seama. Poate e si cazul tau! Daca vrei sa scapi din cercul vicios al cheltuielilor si al contului pe zero, trebuie sa intelegi unde gresesti.
1. Nu ai un buget clar
Daca incepi luna fara sa ai habar pe ce se vor duce banii, garantat vei ajunge la finalul ei fara nimic pus deoparte. Fara un buget clar, cheltuielile tale se duc pe lucruri neesentiale, in timp ce economiile raman doar o intentie buna. O solutie simpla este regula 50/30/20: 50% din venituri pentru nevoi (chirie, facturi, mancare), 30% pentru dorinte (iesiri, cumparaturi) si 20% pentru economii. Nu trebuie sa fie fix acesti procenti, dar ideea e sa ai un plan concret.
2. Cheltui bani invizibili
Poate crezi ca nu cheltui mult, dar incearca sa te uiti mai atent. Un abonament Netflix, cateva cafele pe drum spre munca, o comanda de mancare la ora 22:00 si gata, cateva sute de lei s-au dus fara sa-ti dai seama. Aceste cheltuieli marunte sunt cele care iti mananca salariul. Incearca sa notezi fiecare cheltuiala timp de o luna si vei fi surprins cati bani "dispar" pur si simplu.
3. Nu ai un fond de urgenta
O cheltuiala neprevazuta iti poate da peste cap toate planurile financiare. Un frigider stricat, o problema de sanatate sau o reparatie la masina pot sa-ti manance rapid economiile, daca le ai. Daca nu, vei ajunge sa te imprumuti, iar asta doar agraveaza situatia. Un fond de urgenta ar trebui sa fie echivalentul a trei-sase luni de cheltuieli esentiale. Nu-l vei construi peste noapte, dar orice suma economisita conteaza.
4. Crezi ca economisirea e doar pentru cei cu bani multi
Multi romani au impresia ca daca nu castiga mii de euro pe luna, economisirea nu e pentru ei. E fals. Oricine poate economisi, indiferent de salariu. Problema nu e cat de multi bani ai, ci cum ii gestionezi. Daca nu poti pune deoparte nici 5% din venituri, problema nu e salariul, ci modul in care cheltui.
5. Nu iti disciplinezi obiceiurile financiare
Educatia financiara nu inseamna doar sa citesti despre bani, ci sa inepi sa aplici ce afli. Daca azi citesti despre economisire, dar maine arunci 300 de lei pe ceva inutil, ai pierdut orice progres. Un cont de economii automat, sa te obisnuiesti sa platesti intresi pe luna sau sa iti fixezi un obiectiv financiar clar te pot ajuta mai mult decat crezi.
Concluzia? Daca vrei sa ai bani pusi deoparte, trebuie sa fii sincer cu tine. Nu e vorba despre a avea venituri uriase, ci de disciplina, planificare si evitarea capcanelor financiare. E greu la inceput, dar in timp vei vedea ca merita efortul.
Sursa foto: freepik.com