De ce nu poate OMV sa vanda dupa bunul plac actiunile celei mai mari companii din Romania
vanzare petromprivatizare petromprofit petromdividende petrom
Controversele legate de privatizarea Petrom au continuat mult timp dupa ce statul roman a vandut 33,34% din actiunile pe care le avea. Asa se face ca, dupa ani de zile, se spune ca Petrom a fost vanduta la un pret mult sub cat ar fi valorat.
Contractul de privatizare nr. 5/2004 stipuleaza ca OMV a achizitionat direct o participatie de 33,34% in
Petrom la un pret pe actiune de 0,0525 euro.
Ulterior, OMV si-a crescut participatia cu 17,66%, printr-o majorare de capital. Astfel, in total, OMV a platit 1,5 miliarde de euro pentru 51% din Petrom.
Conform Legii nr. 247/2005, Ministerul Economiei a contribuit cu un pachet de 10% din actiunile Petrom la capitalul social al Fondului Proprietatea.
In continuare, ca urmare a OUG nr. 81/2007, un pachet suplimentar de 10,223% din actiunile Petrom a fost transferat de la Ministerul Economiei in portofoliul Fondului Proprietatea.
In cele din urma, statul roman a ramas cu 20,6389% (adica peste 16,690 miliarde de actiun) din Petrom, participatie in baza careia, primeste, in fiecare an, sute de milioane de lei sub forma de dividende.
OMV Petrom a incheiat primul semestru din 2021 cu un profit net de 980 milioane de lei, in crestere cu 13%, fata de prima jumatate a anului trecut.
Acum, a aparut o noua controversa: OMV ar vrea sa vanda actiunile Petrom rusilor de la Gazprom.
Zvonul l-a determinat pe Virgil Popescu, ministrul Energiei, sa explice ca OMV nu poate vinde actiunile Petrom catre o alta companie fara acordul statului roman.
"Din pacate, lansarea unor zvonuri pare ca s-a transformat in strategie politica si actiune de diplomatie superficiala. Pentru ca se lanseaza tot felul de scenarii cu privire la Petrom si preluarea de catre Gazprom fac o serie de precizari: OMV nu poate vinde actiunile de la Petrom catre o alta companie fara acordul statului roman.
Totodata, nu am astfel de informatii. Le consider speculatii si sunt fara temei. Anul trecut, eram ministrul Economiei, Energiei si al Mediului de Afaceri si am promovat in Guvern, in februarie 2020, daca nu ma insel, o Ordonanta de Urgenta care a fost aprobata anul acesta de Parlament si este deja lege prin care transpuneam un ultim articol din directiva petrolului, cum ii spunem noi, un articol ce nu a fost transpus in legislatia romaneasca.
Practic, acest articol spune ca, pe motive de securitate nationala, un stat membru poate refuza acordarea unor concesiuni de explorare/exploatare de hidrocarburi, atat petrol, cat si gaze naturale", a scris Popescu, pe Facebook.
Ministrul a precizat ca, de fapt, statul roman poate oricand, invocand motive de securitate nationala, sa nu fie de acord cu orice tranzactie, deci nu numai vreuna legata de Petrom
"Vorbim de orice alta tranzactie, de acorduri petroliere, care inseamna atat petrol, cat si gaze naturale. Nu se pot instraina nici direct, nici indirect, nici actiunile din spatele unor companii, adica sa cedezi controlul unei companii care detine la randul ei acorduri petroliere. Si asta e stipulat in lege. Nu se poate face decat cu acordul statului roman, iar statul roman poate sa refuze pe motiv de securitate nationala. Securitatea nationala nu este negociabila, iar securitatea energetica este o parte importanta din aceasta!", a scris Popescu.