De ce nu mai este suficienta masurarea PIB-ului statelor si a veniturilor companiilor
mihaela mateiey romaniapibbiodiversitateeconomie ecosistem
Discutiile despre cat de importante sunt mediul si actiunile pentru sustinerea lui se desfasoara tot timpul anului, dar, de Ziua Mondiala a Mediului, merita evidentiata perspectiva de business asupra capitalului natural si a resurselor naturale ale planetei.
”Din pacate, modelele traditionale de afaceri functioneaza avand la baza premisa capitalului natural infinit. Cu siguranta, acest model trebuie adaptat rapid, plecand de la o realitate simpla: daca evolutia economica va continua in ritmul din prezent, se estimeaza ca, pana in 2030, va fi nevoie de un capital natural echivalent cu cel generat de doua planete la un loc pentru a ne putea sustine”, sustine Mihaela Matei, Special Projects Communication Officer, EY Romania si coordonatoarea proiectului Antreprenorii vorbesc: Barometrul antreprenoriatului romanesc.
In fiecare an, consumam cu 50% mai multe resurse fata de ceea ce planeta poate reface, potrivit raportului World Wide Fund for Nature - Living Planet 2012. Mai mult, aceasta rata de consumare a resurselor se accelereaza. Se estimeaza o cerere de energie cu 40% mai mare in 2035, comparativ cu nivelul din anul 2009.
”Pana in 2050, cererea pentru alimente va creste cu 70% iar cererea pentru apa va creste si ea cu 55%. Se apreciaza, de asemenea, o crestere a populatiei globale la 8 miliarde de locuitori pana in 2030, ceea ce va da nastere unei noi clase de mijloc de 3 miliarde de consumatori care vor dori sa beneficieze de aceleasi conditii materiale de care s-au bucurat generatiile anterioare, conform raportului Accounting for Natural Capital”, a afirmat Matei.
Se estimeaza ca cele mai importante 100 consecinte de mediu care nu sunt internalizate in modelele de afaceri care le-au generat (externalitati de mediu) costa economia globala aproximativ 4,7 trilioane de dolari americani (USD) pe an, potrivit unui raport din 2013 (comandat la The Economics of Ecosystems and Biodiversity de catre Natural Capital Coalition).
Raportul subliniaza ca jumatate din profiturile companiilor sunt in pericol, daca costurile asociate cu capitalul natural si resursele naturale ar fi internalizate prin mecanisme de piata, reglementari si impozitare. Un deficit de apa, de exemplu, ar avea un impact sever sau catastrofic asupra a 40% din companiile din clasamentul Fortune 100.
”Ar fi de adaugat, de asemenea, faptul ca viitorul succes al companiilor din multe sectoare, precum transporturi, turism, finante si industria alimentara se va baza pe abilitatea de a administra riscurile majore aduse de schimbarile climatice, de epuizarea resurselor naturale, pierderea biodiversitatii si de conditiile meteo extreme, conform raportului United Nations Environment Programme (UNEP) - Environment Outlook 2012”, a sustinut Matei.
Doar pentru industria farmaceutica, UNEP estimeaza ca pierderea biodiversitatii, prin disparitia unor specii de plante, ar putea duce la pierderea oportunitatii de a dezvolta un medicament vital la fiecare doi ani.
Foto: Wikipedia.