De ce nu e o idee buna sa-ti tii banii la saltea: pericolele pe care putini romani le constientizeaza
economisireeducatie financiarabani la salteabani deopartecsalb
Traversam o perioada anevoioasa din punct de vedere financiar. Scumpirile din ultima perioada au deteriorat puterea de cumparare, iar oamenii se descurca din ce in ce mai greu cu banii, de la o luna la alta.
Cu toate acestea, acolo unde este posibil, analistii financiari incurajeaza comportamentul responsabil cu banii, in special economisirea.
Daca oamenii pot pune bani deoparte, oricat de putini ar fi, conteaza. Instabilitatea si lipsa de predictibilitate din prezent ne indica, poate mai bine ca oricand in ultimii 10 - 15 ani, faptul ca avem nevoie de un depozit de urgenta. Acei "bani albi" pentru "zile negre", la care sa apelam in cazul nefericit in care ne pierdem, pe neasteptate, sursele de venit sau pur si simplu apar cheltuieli neprevazute.
Conform specialistilor, bugetul de urgenta ar trebui sa fie alcatuit din aproximativ 6 salarii.
Pana aici, totul este clar pentru toata lumea. Problema intervine in momentul in care discutam despre unde trebuie sa ne tinem economiile.
Din aceasta perspectiva, romanii au opinii diverse. Unii dintre noi inca apeleaza la
"saltea" sau "ciorap". Total gresit! - ne avertizeaza expertii, care ne aduc cateva argumente solide care sa ne motiveze sa ne tinem economiile intr-un cont bancar.
Unul foarte important tine chiar de securitatea noastra personala. E riscant sa tii bani in casa, sa afle poate persoane cu intentii rele despre ei si sa cazi victima unui furt sau chiar a unei talharii.
Sfaturile specialistilor: uitati de salteaua cu bani!
"Pastratea banilor in conturi curente la banci este cel mai sigur canal. Vechea poveste cu banii la saltea nu a facut decat ca ulterior acestui lucru sa atraga din ce in ce mai multe probleme. Vecinul care se uita la vecinul, aoleu, de ce are mai multi bani? Poate mai are pe acasa si mai intra peste el si asa mai departe", explica Bogdan Neacsu, presedinte Asociatia Romana a Bancilor, conform
CSALB.
La randul sau, Dana Dima, vicepresedinte BCR, ne transmite urmatoarele: "Stiu ca foarte multi se gandesc ca banii daca nu sunt cash nu exista, vreau sa le transmit celor care cred acest lucru ca banii sunt mai safe daca sunt intr-un cont. Probabil daca bunicii nostri ar mai fi trait ne-ar fi povestit cum s-au devalorizat banii stand acasa si neavand posibilitatea de schimb. Pentru ca bancile nu vor schimba bani care sunt acasa, vor schimba banii care sunt in banci".
Foto: pixabay.com