De astazi, cresc salariile MICI din Romania: Guvernul a dat unda verde Ordonantei. Cine va primi mai multi bani
salarii mai maricresc salariilecresterea voluntara a salariului minim
Guvernul Romaniei a adoptat astazi Ordonanta de Urgenta care permite cresterea salariilor in tara, fara ca firmele sa fie nevoite sa plateasca impozite sau taxe suplimentare.
Este vorba despre OUG care reglementeaza cresterea voluntara a salariului minim. Astfel, angajatorii vor putea adauga la venitul minim suma de 200 de lei, bani ce nu vor fi impozitati de stat.
Masura vine in contextul deteriorarii puterii de cumparare a romanilor si inflatiei galopante, care a ajuns deja la aproape 14%, iar Banca Nationala a Romaniei anticipeaza noi cresteri de pret in perioada urmatoare.
Cresterea voluntara a salariului minim. Anuntul oficial de la Guvern
"Ordonanta de urgenta privind unele masuri fiscale, precum si pentru modificarea si completarea Legii 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, un act normativ aprobat astazi prin care Executivul aproba facilitatea temporara a scutirii de la plata impozitului si a taxelor pentru majorarea voluntara a salariului minim cu 200 de lei.
Practic, incepand cu 1 iunie 2022, pentru suma rezultata din majorarea salariului de baza la nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, respectiv 2.550 de lei lunar, fara a include sporuri sau alte adaosuri, se va duce majorarea la 2.750 de lei lunar, majorare pentru care nu se va datora impozit pe venit si contributii sociale obligatorii", a explicat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Carbunaru.
"Este o masura care vine in sprijinul angajatilor, dar, in egala masura, si in sprijinul angajatorilor care vor putea sa mareasca cu 200 de lei
salariile angajatilor cu salarii micii fara a dubla aceasta responsabilitate asumata si prin taxe si impozite suplimentare", a mai spus oficialul guvernamental.
Atentie! Acestea fiind spuse, cresterea salariilor mici va ramane la latitudinea angajatorilor, acestia nefiind obligati de legislatie sa aplice masura. Prin urmare, in functie de deciziile pe care le vor lua firmele, angajatii vor primi sau nu majorarea salariala.