De-abia dupa 2024 vom scapa de scumpiri: la anul ne asteapta tot INFLATIE, dar si DOBANZI mai mari
inflatiedobanzi 2022previziuni economice
Dobanzile se vor aprecia in 2022, considera analistul e-Toro, Bogdan Marinescu, care citeaza mai multe date economice venite de peste Ocean.
Inflatia si-a pierdut aseara atributul de "tranzitorie", potrivit comunicatului oficial al Rezervei Federale a SUA, care stabileste ratele dobanzilor pe piata americana. Acest lucru inseamna ca inflatia este aici pentru a ramane cel putin pana anul viitor. Presedintele Fed, Jerome Powell, considera ca aceasta se va diminua in 2022 si va reveni la nivelurile anterioare pandemiei in 2024.
Prin urmare, Rezerva Federala a decis sa dubleze reducerea achizitiilor de obligatiuni pentru a le incheia pana in luna martie a anului viitor si sa ia in calcul trei majorari ale ratelor dobanzilor in 2022.
In timp ce SUA incepe sa isi limiteze inflatia ridicata, in Europa petrecerea continua, cel putin pentru tarile din zona euro.
BCE nu intentioneaza inca sa inchida programul PEPP - Programul de achizitii de urgenta pentru pandemii sau sa majoreze ratele dobanzilor. Dar, cu rate ale inflatiei de 9,2% in Lituania, 8,8% in Estonia, 7,8% in Romania si Polonia sau 7,4% in Ungaria, 7,3% in Bulgaria si 6% in Cehia, bancile centrale ale tarilor care nu fac parte din zona euro au inceput deja sa majoreze dobanzile. Unele timide, cum ar fi 0,25% - cresterea de luna trecuta in Romania si 0,5% in Polonia, altele mai agresive, cum ar fi cresterea cu 1,25% in Cehia.
In afara UE, campioana inflatiei din Europa este Turcia cu 21,31%, urmata de Moldova cu 12,44%, Belarus si Ucraina cu 10,3%. La nivel mondial, campioana la inflatie este Venezuela cu o rata impresionanta de 1575%, urmata de Sudan cu 351% si Liban cu 174%.
In SUA, inflatia a ajuns la 6,8% in noiembrie, cel mai ridicat nivel din iunie 1982. La aceasta s-a adaugat si de un raport dezamagitor privind vanzarile cu amanuntul, care a venit cu o crestere de numai 0,3% in noiembrie, fata de 0,8% cat se preconiza. Datele sugereaza ca americanii se simt impovarati de cresterea abrupta a preturilor. In ultima luna, a aparut chiar o mica scadere a vanzarilor la dealerii auto, care reprezinta 20% din totalul vanzarilor cu amanuntul.
Marile magazine si-au vazut vanzarile scazand brusc cu 5,4% fata de luna precedenta, iar acestea au fost stabile la retailerii online. Acest lucru arata ca evenimente precum Black Friday si Cyber Monday s-ar putea sa nu fi avut prea mult succes in acest an. De asemenea, vanzarile s-au prabusit cu 4,6% la magazinele de electronice si au scazut si la farmacii.
Vanzarile au crescut insa cu 1% la baruri si restaurante. Cheltuielile mai mari pentru alimente in afara casei sunt in general considerate ca un semn ca consumatorii au incredere in economie.
Fed vede in Omicron un risc
Raspandirea variantei Omicron a fost evidentiata ca un risc de catre Fed, in ciuda evaluarii initiale care arata ca aceasta varianta este foarte transmisibila, dar mai putin grava si ca vaccinurile existente si imunitatea in urma unei infectii anterioare ofera o anumita protectie impotriva formelor grave ale bolii.
Jerome Powell a mentionat ca necunoscuta este modul in care va afecta economia, "cat de mult inhiba cererea, spre deosebire de suprimarea ofertei. Nu este clar cat de mari vor fi efectele asupra inflatiei, asupra cresterii sau asupra angajarilor".
“Varianta Delta a incetinit angajarile si a afectat redresarea lanturilor de aprovizionare. Dar, val dupa val, oamenii vor invata sa traiasca cu aceasta pandemie, crede Powell.
“Mergand mai departe, finalizarea reducerii achizitiilor este potrivita, iar Omicron nu are prea mult de-a face cu asta", a mai adaugat Powell.
Seria de cresteri preconizata va duce ratele dobanzilor pana la 2,5% (in prezent, dobanda cheie este de 0-0,25%). Aceast lucru inseamna o serie de cresteri mai mici si mai lente decat media din trecut, cand ratele au crescut cu 3 puncte procentuale intr-o perioada de 15 luni.
Powell a precizat foarte clar ca majorarile dobanzilor nu vor incepe inainte de a se pune capat achizitiilor de obligatiuni. "Nu ar fi ‘potrivit’ sa se majoreze dobanzile in timp ce inca se maresc achizitiile de active".
“Practic, suntem la doua sedinte distanta de finalizarea reducerii treptate a achizitiilor", a declarat Powell.
Pietele au reactionat pozitiv la remarcile lui Powell, Nasdaq si S&P 500 urcand in timpul conferintei de presa. S&P Futures sunt si ele in urcare.