De-a rasu' - plansu'. Furnizorii de gaz si energie au ajuns sa se imprumute la banci, ca sa acopere compensarea
probleme furnizori energieintarziere plata furnizorineachitare compensatii
Ca suntem persoana fizica sau firma, facturile ne-au cocosat pe toti in aceasta iarna. Culmea este ca, dupa ce statul a luat masuri de sprijin pentru populatie, a afectat grav activitatea furnizorilor de energie neplatindu-le compensatiile la care s-a angajat pentru reducerile din facturi.
Cine crede ca
furnizorii de energie se imbogatesc, in aceasta perioada, trebuie sa se gandeasca mai bine.
In loc sa castige enorm, acestia abia au bani pentru a-si sustine activitatea.
Semnalul de alarma este tras de Laurentiu Urluescu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie AFEER.
El a explicat ca furnizorii sunt intr-o pozitie ingrata, fiind blamati, inclusiv de autoritati, pentru tot ce se intampla in tot sectorul energetic.
In cadrul unui webinar organizat de Coalitia pentru Libertatea Comertului si Comunicarii, Urluescu a atentionat ca furnizorii se confrunta cu o crestere majora a expunerii financiare, fiind nevoiti sa se adapteze din mers la multele modificari aduse legislatiei privind masurile de sprijin pentru consumatori, relateaza
economica.net.
In plus, OUG 3/2022 le provoaca furnizorilor mari pierderi. "Asa cum este gandita schema de sprijin, nu se acopera costurile furnizorilor, nu se asigura decontarea", a precizat presedintele AFEER.
Statul nu a decontat nicio letcaie
Insa, cel mai rau lucru pentru furnizori este ca statul nu a decontat nicio suma pe care trebuia sa o plateasca in baza plafonarii preturilor si compensarii facturilor.
In acest context, sumele sunt acoperite de furnizori din fondurile proprii sau chiar din credite bancare. In consecinta, daca statul nu-si va achita obligatiile, furnizorii vor avea probleme mari cu fluxul de bani.
Despre cauzele majorarii preturilor la energie electrica si gaze naturale Urluescu a spus ca AFEER a avertizat, de la jumatatea lui 2021, ca preturile pe pietele din Europa se inscriau pe o traiectorie ascendenta, alimentata de cresterea cererii, scaderea ofertei, majorarea fara precedent a preturilor certificatelor de carbon.
Seful AFEER a mentionat ca situatia nu a fost generata de furnizori, care fac tot posibilul sa le ofere consumatorilor un pret cat mai bun.