Dancila il contrazice pe Iohannis: Avem bani de pensii si salarii
viorica dancilapensiisalariicheltuieli publicebugetul romanieialocatii
Viorica Dancila a declarat, joi, ca Executivul are bani de plata pensiilor si salariilor, contrazicand afirmatiile presedintelui tarii conform carora Guvernul ar fi ajuns la fundul sacului.
Viorica Dancila spune ca nu i se pare corecta atitudinea presedintelui de a anunta pensionarii ca nu mai sunt bani de pensii, in conditiile in care multi dintre acestia isi organizeaza fiecare ban de la o pensie la alta, iar astfel de declaratii le pot afecta sentimentele.
"Legat de afirmatia domnului presedinte Iohannis, am vazut acest lucru spus de foarte multe ori si de fiecare data am spus: sunt bani de pensii si salarii, s-a dovedit ca am avut dreptate, dar aceste lucruri vin mereu in spatiul public.
Pe langa faptul ca mi se pare inoportun, te joci intr-un fel cu sentimentele pensionarilor, te joci cu sentimentele oamenilor. Sunt pensionari in Romania care traiesc de la pensie la pensie, isi planifica fiecare ban.
In momentul in care presedintele Romaniei vine si spune ca nu mai sunt bani de pensii, va dati seama ca nu-i creeaza un confort pensionarului sau salariatului respectiv.
De aceea, eu cred ca aceste iesiri publice nu-si au locul. Sunt bani de pensii si salarii, nu avem o problema legata de acest aspect", a declarat premierul la DC News.
Declaratiile premierului vin in contextul in care seful statului acuza ca Executivul a ajuns la fundul sacului si nu ar mai avea bani pentru cheltuielile cu salariile bugetarilor si cu veniturile pensionarilor.
Totusi, seful statului nu este singurul care semnaleaza acest aspect. Multi analisti economici spun ca, in acest moment, Guvernul se imprumuta pentru a face fata efortului de a achita cheltuielile bugetare. De asemenea, Romania are printre cele mai costititoare aparate bugetare din Uniunea Europeana, iar in urmatorii doi ani, costurile se vor amplifica, ca urmare a adoptarii legii pensiilor speciale, dar si a majorarii pensiilor normale.
Va amintim ca, in ultimele doua saptamani, Guvernul si Parlamentul au adoptat Codul Administrativ, care prevede pensii pentru alesii locali in functie inca din 1992, dar si majorarea pensiilor normale, lege cu un impact bugetar colosal, de 8,4 miliarde de lei numai in acest an. Olguta Vasilescu spunea ca Legea pensiilor va avea in 2019 un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei, in 2020 de 24,8 miliarde, in 2021 de 51 de miliarde, iar in 2022 de 81 de miliarde de lei.
Problemele dintre Dancila si presedinte pe tema platii pensiilor si salariilor este o disputa mai veche. Mai exact, inca de cand a aparut bugetul Romaniei, mult mai tarziu decat ar fi fost normal, cu aproximativ trei luni intarziere, Klaus Iohannis a acuzat Guvernul ca a intarziat in mod voit adoptarea lui pentru a amana investitiile, din simplul motiv ca nu ar fi bani pentru promisiunile facute de PSD in campania electorala.
Dancila, care atunci nu era presedinte PSD, ci doar premier, l-a contrazis in aceeasi maniera pe seful statului, spuanand ca Executivul are bani pentru cheltuieli, mentionand ca a sustinut si majorarea alicatiilor, de la 84 de lei, la la 150 lei, iar in cazul copiilor cu dizabilitati de la 200 lei la 300 de lei
Citeste si:
Vouchere vacanta 2019: Nu toti bugetarii vor primi vouchere de vacanta in acest an