Daca Romgaz preia participatia ExxonMobil in Neptun Deep, Petrom va deveni operatorul proiectului
romgaz exxonmobilzacamant neptun deepoperare neptun deep
Cei suparati ca ne iau altii resursele pe nimic pot sta linistiti. Probabilitatea ca perimetrul Neptun Deep din Marea Neagra sa fie operat si exploatat de companii romanesti, chiar daca una are actionar majoritar strain, este mare intrucat Romgaz are sanse mari sa preia participatia americanilor de la ExxonMobil.
OMV Petrom si Romgaz coopereaza pentru a debloca resursele de gaze naturale din Marea Neagra, esentiale pentru securitatea energetica a Romaniei, pentru succesul tranzitiei energetice si pentru a genera crestere economica.
In situatia acceptarii ofertei Romgaz de catre ExxonMobil, OMV Petrom va actiona ca operator al perimetrului Neptun Deep.
"Marea Neagra este o oportunitate unica pentru Romania si suntem angajati sa contribuim la materializarea ei. OMV Petrom are o experienta de peste 40 de ani ca operator in Marea Neagra si beneficiaza, de asemenea, de capabilitatile internationale in operatiuni de mare adancime ale grupului OMV", a declarat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom.
La randul sau, Aristotel Jude, directorul general al Romgaz a spus ca ambele companii sunt pregatite sa fie parteneri egali la realizarea proiectului strategic.
Romgaz este cel mai mare producator si principal furnizor de gaze naturale din Romania. Compania este admisa la tranzactionare pe piata Bursei de Valori din Bucuresti si a Bursei din Londra. Actionar majoritar este statul roman cu o participatie de 70%. Compania are o experienta vasta in domeniul explorarii si producerii de gaze naturale, istoria sa incepand in anul 1909.
Romgaz face explorare geologica in scopul descoperirii de noi zacaminte gazifere, produce gaz metan prin exploatarea zacamintelor din portofoliul companiei, depoziteaza subteran gaze naturale, efectueaza interventii, reparatii capitale si operatii speciale la sonde si asigura servicii profesioniste de transport tehnologic.
In 2013, Romgaz si-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind producator si furnizor de energie electrica.
De asemenea, OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze la nivel de grup de 53 milioane bep in 2020.
Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW. OMV detine 51% din actiunile OMV Petrom, statul roman, prin Ministerul Energiei, are 20,6% din actiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea detine 7%, iar 21,4% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti si la Bursa din Londra.