Daca n-ai trecut in piata concurentiala, pregateste-te de facturi MAI SCUMPE: cand vei primi notificarea
scumpire energiescumpire gazefacturi energie
Cea mai mare problema a acestui sfarsit de an si a inceputului lui 2022 este trecere iernii, la preturi rezonabile in facturile de energie electrica si de gaze naturale. De cat de scumpe vor fi acestea, depinde si trecerea sau netrecerea consumatorilor pe piata concurentiala.
Dumitru Chisalita, presedintele Asociatiei Energia Inteligenta, estimeaza ca aproximativ 5,5 milioane de consumatori casnici de energie, care nu au trecut in piata concurentiala, urmeaza sa primeasca notificari privind cresterea pretului energiei la 1 ianuarie 2022.
Conform lui Chisalita, cresterea pretului energiei electrice este cuprinsa intre 58 si 85%.
"Se impune precizarea ca, desi consumatorii casnici vor primi aceste notificari, ei nu vor si achita, in perioada 1 ianuarie - 31 martie 2022, aceste noi preturi la energie electrica.
In aceasta perioada, consumatorii de energie electrica vor achita 0,71 lei/kWh, urmand ca aceste cresteri importante de pret sa fie platite de la 1 aprilie 2022", a explicat presedintele AEI, pe website-ul asociatiei.
El a adaugat ca, de la 1 aprilie 2022, pentru un apartament cu 3 camere din Bucuresti, consumatorii casnici vor plati 169 de lei pe luna, fata de numai 87 de lei pe luna, in 2020.
ANRE toarna amenzi
In primele 10 luni ale anului, in baza sesizarilor si reclamatiilor clientilor finali, in paralel cu celelalte tipuri de actiuni de control, ANRE a efectuat 749 de actiuni de control de tip supraveghere la furnizorii de energie electrica si gaze naturale, din care 534 in domeniul energiei electrice si 215 in domeniul gazelor naturale.
In urma controalelor, ANRE a sanctionat principalii furnizori de energie electrica si gaze naturale, aplicand amenzi contraventionale in valoare totala de 2.365.000 de lei.
Cea mai mare amenda a primit-o compania Hidroelectrica: 1.550.000 de lei pentru nerespectarea termenului de 5 zile pentru incheierea contractului de furnizare a energiei electrice, dupa ce clientul final a acceptat conditiile de furnizare propuse de furnizor si pentru neindeplinirea obligatiei de a furniza corect si complet datele si informatiile solicitate de ANRE si sa indeplinesca masurile dispuse de aceasta.
Alte companii au primit amenzi cuprinse intre 20.000 de lei si 410.000 de lei.
Activitatea de control a ANRE se desfasoara prin actiuni de control, care pot fi, dupa caz, de tip inspectie, verificare sau supraveghere.
Actiunea de control de tip supraveghere are drept scop constatarea modului in care persoanele fizice/juridice ce activeaza in domeniul energiei isi indeplinesc atributiile si responsabilitatile conferite prin actele normative in vigoare, pe baza de documente, date, informatii etc., instrumentate in mod continuu de catre compartimentele din cadrul ANRE, in indeplinirea atributiilor specifice acestora.
Citeste si:
Avantajele sistemului de incalzire cu centrala proprie
Amenzile contraventionale aplicate de ANRE se constituite integral ca venit la bugetul de stat.