Imprumuturile bancare au devenit o normalitate a vietii moderne, permitand oamenilor sa-si indeplineasca visele, sa achizitioneze bunuri sau sa faca fata unor cheltuieli neprevazute. Cu toate acestea, comoditatea data de creditele bancare vine la un cost substantial in ceea ce priveste dobanzile pe care trebuie sa le plateasca cei care se imprumuta. Recent, Fondul Monetar International (FMI) a atras atentia asupra dobanzilor mari si a impactului lor asupra economiilor individuale.
Dobanda reprezinta costul pe care il platesti pentru a imprumuta bani de la o banca sau o institutie financiara. In functie de tipul imprumutului si de rata dobanzii, costul total al imprumutului poate creste semnificativ. Asta poate duce la dificultati financiare si poate limita capacitatea unei persoane de a economisi sau de a investi in alte domenii importante, cum ar fi educatia sau dezvoltarea personala. Mai mult, pentru unele persoane, dobanzile mari pot crea un cerc vicios de datorie, in care rambursarea imprumutului devine dificila si costisitoare.
Specialistii avertizeaza ca dobanzile ridicate la credite pot afecta stabilitatea financiara a unei tari si pot reduce rata cresterii economice. In acest sens, ei recomanda atat guvernelor, cat si cetatenilor sa abordeze cu atentie chestiunea imprumuturilor. Evitarea imprumuturilor in situatiile in care nu sunt necesare sau reducerea datoriei pot fi masuri preventive pentru a evita costurile ridicate ale dobanzilor.
Un avertisment clar in aceasta directie vine si din partea FMI, care se asteapta ca ratele dobanzilor pe plan global sa ramana ridicate inca mult timp. Gita Gopinath, prim-adjunct al directorului general al FMI, a declarat recent ca pietele emergene au in fata un viitor nesigur si volatil. In aceste conditii, pietele emergente ar trebui sa isi reconstruiasca rezervele fiscale, sa isi majoreze veniturile, sa isi diversifice comertul si sa se pregateasca de costuri anuale de mii de miliarde de dolari de pe urma schimbarilor climatice.
“Pandemia si razboiul Rusiei in Ucraina ridica preocupari legitime legate de securitatea lanturilor de aprovizionare si a securitatii nationale. Evenimentele meteo extreme legate de schimbarile climatice ar putea de asemenea avea ca rezultat costuri imense pe termen lung, intr-un moment in care deja cresc semnificativ platile aferente serviciului datoriei, unele studii estimand la 2.000 miliarde de dolari necesitatile anuale de adaptare la schimbarile climatice, pana in 2035”, a transmis oficialul FMI in cadrul unei conferinte a Bancii Centrale din Africa de Sud.
Fondul Monetar International se asteapta, asadar, ca ratele dobanzilor sa ramana ridicate inca mult timp de acum incolo. Astfel, dobanzile risca sa nu mai revina niciodata la un nivel scazut. Gita Gopinath sfatuieste pietele emergene sa ia masuri pentru sporirea veniturilor interne, majorand colectarea taxelor si lucrand la diversificarea fluxurilor comerciale.
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Controale ANAF 2025. Se pregatesc verificari fara precedent in Romania, cine e luat la bani marunti?
ING face valuri in Europa! Gigantul bancar pune ochii pe rivali – ce urmeaza?
Scandal in energie! ANRE acuzata ca tine piata blocata – urmeaza schimbari majore?
Partenerii nostri
HG nr. 27/2025. Metodologia privind prevenirea si combaterea hartuirii la locul de munca se modifica
Modificari in Codul Muncii. Protectia angajatilor si hartuirea la locul de munca
Te-ar putea interesa si