Curtea de conturi avertizeaza: Legislatia de intrebuintare a resurselor financiare ale statului nu este respectata
curtea de conturibanul publiclegislatie intrebuintare bani publici
In 2014, Curtea de Conturi a Romaniei a efectuat 2.723 de actiuni de verificare, in urma carora, bugetele locale vor incasa 5,1 miliarde de lei.
Conform Raportului de activitate al institutiei pe anul 2014, actiunile de verificare si misiunile de audit financiar au reprezentat 60% din total, cele de audit al performantei 13%, actiunile de control 25%, iar actiunile de documentare 2%.
Pentru stabilirea si introducerea in programul de activitate pe 2015 a unor actiuni de audit public extern si de control au fost efectuate 49 de actiuni de documentare la tot atatea entitati.
Cele 2.723 de actiuni de verificare au avut ca rezultat identificarea a 25.529 de cazuri de abateri de la disciplina bugetara, economica si financiar-contabila.
Faptul arata ca "legislatia privind modul de formare, de administrare si de intrebuintare a resurselor financiare ale statului si ale sectorului public nu este respectata, iar persoanele care trebuie sa asigure aceasta nu au intreprins, in toate cazurile, masurile organizatorice care sa depisteze si sa elimine incalcarea legii inca din faza de angajare a veniturilor si cheltuielilor bugetare".
In urma actiunilor desfasurate, se vor incasa la bugetele publice 5,1 miliarde de lei, din care: 2,7 miliarde (53%) din inlaturarea abaterilor de la reglementarile privind stabilirea, evidentierea si urmarirea incasarii veniturilor bugetare, respectiv 2,4 miliarde de lei (47%) din inlaturarea abaterilor de la legalitatea angajarii, lichidarii, ordonantarii si platii cheltuielilor din fonduri publice.
Conform raportului, cu ocazia desfasurarii activitatilor de audit public extern si de control tematic, s-au constatat nereguli financiar-contabile care au influentat realitatea si exactitatea datelor si informatiilor prezentate in situatiile financiare aferente anului bugetar 2013 de catre unele entitati verificate.
Abaterile financiar-contabile nu constau, la data identificarii, in producerea de prejudicii statului si unitatilor administrativ-teritoriale sau nestabilirea unor potentiale venituri.
Abaterile provin, in principal, din erori de inregistrare in evidentele contabile, cele de patrimoniu sau cele fiscale a caror corectie are ca efect reflectarea reala si exacta a unor operatiuni in situatiile financiare anuale.
Pentru monitorizarea ducerii la indeplinire a masurilor dispuse prin decizii au fost efectuate 2.466 de actiuni prin care s-a verificat stadiul masurilor dispuse in 2014 si in anii precedenti.
Totodata, auditorii publici externi au realizat 219 actiuni de verificare a realitatii argumentelor invocate de catre conducerile entitatilor in sustinerea solicitarilor de prelungire a termenelor stabilite in decizii.
In 2014, din totalul entitatilor publice verificate, ordonatorii principali de credite bugetare au detinut cea mai mare pondere, 55,8%, iar ordonatorii tertiari de credite bugetare au reprezentat 23% din total.