Cursul valutar mocneste. Pregatiti-va sa platiti 5 lei pentru un euro
curs valutarcfa romaniapreviziuni economice
Asociatia CFA Romania ne prezinta noi previziuni legate de mersul economiei noastre nationale, insa vine cu noi date si despre evolutia cursului valutar, de unde nu se intrezaresc deloc vesti bune.
Leul nostru va continua sa piarda teren in fata monedei europene
In ceea ce priveste cursul de schimb euro/leu, circa 88% dintre participanti prognozeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni, restul anticipand o stagnare. Valoarea medie a anticipatiilor pentru urmatoarele sase luni este de 5,0130 lei pentru un euro, iar pentru urmatoarele 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este de 5,0605 lei pentru un euro.
Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a inregistrat o usoara crestere in luna mai, avansand cu 0,3 puncte, ajungand la valoarea de 47,4 puncte. Peste jumatate dintre analistii asociatiei (53%) prevad o reducere a ratei inflatiei in urmatoarele 12 luni, anticipand o scadere pana la 5,45%.
Conform unui comunicat de presa al CFA Romania, aceasta majorare a indicatorului se datoreaza in principal cresterii componentei de conditii curente a indicatorului, care a urcat cu 1,1 puncte.
Rata anticipata a inflatiei pentru urmatoarele 12 luni (iunie 2025) s-a redus comparativ cu exercitiul anterior, situandu-se la valoarea medie de 5,45%. Totodata, aproximativ 53% dintre participanti se asteapta la o reducere a ratei inflatiei in urmatorul an.
“Luna mai a adus o ajustare in sens crescator a deficitului bugetar asteptat pentru acest an. Anticipatiile atat in ceea ce priveste rata inflatiei, cat si ratele de dobanda au reintrat in trendul descendent. Insa reducerea ratei inflatiei catre tinta va fi lenta, principalul risc fiind politica fiscala”, a declarat, in comunicatul citat, Adrian Codirlasu, vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania.
Sondajul este realizat lunar de Asociatia CFA Romania, de peste 12 ani, si reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an, potrivit Agerpres.
Cercetarea are loc in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai Asociatiei CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.
Foto: pexels.com