Cursul valutar, marele pericol ascuns pentru romanii care iau credite in euro. Cum ti se mareste rata, desi dobanda sta pe loc
riscul de curs valutarimprumuturicredite in euro
Multi romani continua sa contracteze credite in euro, desi ei isi castiga veniturile in lei, sfidand astfel sfaturile consultantilor financiari.
Specialistii in finante recomanda cu fermitate oamenilor sa se imprumute doar in moneda in care isi castiga banii. Cu alte cuvinte, daca esti platit in lei, iti asumi un risc atunci cand iei credit in alta moneda. Am vazut cu totii ce s-a intamplat in ultimii ani cu evolutia francului elvetian si nu exista garantia ca astfel de episoade nu se vor repeta.
Euro este moneda unica a Uniunii Europene, dar nu si a Romaniei, iar contractarea de imprumuturi in euro ar trebui privita cu mai multa responsabilitate si constientizarea riscului de curs valutar.
Cu alte cuvinte, cel ce se imprumuta in euro trebuie sa fie cu ochii nu doar pe dobanda, ci si pe cursul valutar. Chiar daca dobanda ramane neschimbata, rata lunara poate sa creasca, in situatia in care leul nostru isi pierde din valoare in fata euro.
In acest moment, un euro se apropie periculos de mult de pragul psihologic de 5 lei. Conform datelor BNR din 12 martie 2024, euro a ajuns la 4,9665 lei, insa previziunile pentru urmatoarele luni nu sunt de natura sa te incurajeze sa te imprumuti in moneda unica europeana, fiindca se anticipeaza o apreciere a ei si mai puternica in fata leului nostru.
Asociatia CFA Romania se asteapta la un curs valutar de 5,0251 lei pentru un euro si o rata a inflatiei de 9,18%, in urmatoarele 12 luni.
In urmatorul an, leul se va deprecia si mai mult in fata euro
Mai precis, 80% dintre participantii la sondajul CFA Romania anticipeaza o depreciere a leului, in urmatoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuala). Astfel, valoarea medie a anticipatiilor, pentru orizontul de sase luni, a intrat sub valoarea de 5 lei pentru un euro (4,9759 lei pentru un
euro), in timp ce, pe 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0215 lei pentru un euro.
Prin urmare, creste riscul cursului valutar pe care un roman trebuie sa si-l asume atunci cand merge sa ia credite in euro, desi el isi castiga veniturile in lei.
Foto: unsplash.com