Cursul valutar explodeaza, iar imobiliarele pica in cap: 5 lei pentru un euro, crizele de-abia acum incep sa se simta
curs valutarpreviziuni economiceeuro leuimobiliare
Multiplele crize care ne macina economia de luni de zile, si care risca sa se amplifice in sezonul rece, nu raman fara efecte directe asupra buzunarului romanului de rand. Ceea ce urmeaza sa se intample in perioada urmatoare se incadreaza perfect in principiul "una calda, alta rece". Romanii care au economii in lei si vor sa le schimbe in euro vor avea parte de un adevarat soc la casele de schimb valutar. Euro trece de pragul de 5 lei, "bine". Vestea mult mai imbucuratoare e ca vor scadea preturile pe piata imobiliara. Cine a amanat decizia de a-si cumpara o casa, n-a procedat deloc rau.
Cand vom scoate 5 lei din buzunar, la casele de schimb valutar, ca sa cumparam 1 euro
Cele mai recente previziuni economice indica faptul ca leul nostru va pierde teren in fata euro. Peste 81% dintre respondentii analizei CFA Romania cred ca leul se va devaloriza in urmatoarele luni, in fata monedei unice europene.
Pe un orizont de timp de 12 luni, CFA Romania se asteapta sa scoatem din buzunar peste 5 lei pentru a cumpara un euro. Valoarea medie pentru cursul valutar in urmatorul an, anticipata de CFA Romania, este de 5,0797 lei pentru un euro. Pentru urmatoarele 6 luni, valoarea medie a anticipatiilor cursului de schimb euro - leu este de 5,0117.
Inflatia va continua si ea sa ramana la valori usturatoare pentru buzunarele noastre. Nu vom reusi sa o vedem sub pragul de 10% mai devreme de luna octombrie 2023, cred specialistii CFA Romania. Valoarea medie a inflatiei pe urmatoarele 12 luni e asteptata sa fie de 9,59%.
De altfel, puncteaza expertii, idicatorul de incredere macroeconomica este in scadere puternica! In luna septembrie, acesta s-a depreciat pana la 34,7 puncte.
"Pe fondul anticipatiilor de incetinire puternica a economiei globale, indicatorul de incredere macroeconomica a inregistrat o scadere semnificativa, evolutie in concordanta cu scaderea la minime istorice a indicatorilor de incredere la nivel global. Anticipatiile inflationiste au continuat sa scada indicand posibilitatea ca rata inflatiei sa scada sub 10% incepand cu luna octombrie 2023", a precizat Adrian Codirlasu, vicepresedintele Asociatiei CFA Romania.
In privinta bugetului public, 2022 ne va aduce un deficit bugetar de 6,1%, iar PIB va creste in mod real cu 4%, mai crede CFA Romania.
Scad preturile imobiliarelor
Avem si previziuni legate de piata imobiliara din tara noastra. Se pare ca 72% dintre participantii la sondaj anticipeaza diminuarea preturilor proprietatilor rezidentiale din marile orase, spre bucuria romanilor care au amanat momentul unei achizitii. Mai trebuie precizat si faptul ca, potrivit CFA Romania, 78% dintre participanti (valoare maxima de la initierea sondajului) considera aceste preturi supraevaluate.
Foto: pixabay.com