Razboiul din Ucraina complica situatia economica a Romaniei, specialistii tragand un semnal de alarma si avertizand cu privire la posibilitatea aparitiei unei recesiuni tehnice. Escaladarea conflictului armat de la granitele tarii noastre va duce cel mai probabil dobanda de politica monetara peste pragul de 4%, in timp ce cresterea economica ar putea scadea pana la 2%. Incertitudinile aduse de razboiul din statul vecin ar putea suspenda, de asemenea, unele proiecte de investitii private in Romania.
Situatia nu este mai buna nici la nivel global, razboiul inceput de Rusia in Ucraina provocand deja majorarea preturilor la energie si la cereale. Fondul Monetar International a trimis la sfarsitul saptamanii trecute o avertizare conform careia consecintele economice provocate de razboiul in curs sunt deja extrem de serioase la nivel global. In plus, sefii FMI sustin ca escaladarea conflictului si sanctiunile impuse de toate partile vor avea un impact sever asupra economiei mondiale.
Contextul economic in care se regaseste Romania nu este deloc unul favorabil, incertitudinile provocate de conflictul din Ucraina inrautatind lucrurile. Tinand cont de contractia inregistrata in trimestrul precedent, specialistii avertizeaza ca exista posibilitatea ca Romania sa intre in recesiune tehnica. Recesiunea tehnica apare atunci cand Produsul Intern Brut al unei tari scade timp de doua trimestre consecutive. Potrivit celei mai recente analize ING Bank, prognoza PIB-ului pentru 2022 scade de la 3.2% la 2.3%.
In acelasi timp, analistii ING Bank se asteapta la o majorare a dobanzii de politica monetara la 4%. Prognoza Raiffeisen Bank este si mai pesimista, economistul-sef Ionut Dumitru avertizand ca inflatia si conflictul din Ucraina vor urca dobanda cheie pana la 4.25%. CFA Romania, prin vocea vicepresedintelui Adrian Codirlasu, transmite ca se asteapta ca BNR sa majoreze cu 0.5% dobanda de politica monetara in sedinta de la inceputul lunii aprilie. In aceste conditii, ROBOR-ul la trei luni ar ajunge in intervalul 4.5-5% pe finalul anului.
Analistii ING Bank mai sustin ca Banca Nationala pare foarte hotarata sa mentina cursul EUR/RON aproape de 4.95. In ciuda deprecierii celor mai multe monede nationale din zona de est a continentului european, leul romanesc s-a dovedit a fi cea mai stabila moneda din aceasta zona de la inceputul conflictului din Ucraina si pana astazi. La stabilitatea monedei nationale contribuie si contextul actual de lichiditate, in opinia economistilor bancii olandeze. Tinand cont de lipsa de lichiditate actuala, analistii ING sustin ca in perioada urmatoare am putea observa rate ale dobanzilor pe termen scurt destul de ridicate.
Nici prognozele privind inflatia nu sunt dintre cele mai optimiste, ba din contra. Potrivit analizelor BCR, inflatia este estimata sa ajunga la 12.5% la sfarsitul anului, depasind astfel cu mult prognoza bancii centrale de 9.6%. Este drept, estimarea BNR a fost facuta inainte ca razboiul din Ucraina sa inceapa.
Citeste si: BNR recunoaste ca a fost o criza de euro cash la casele de schimb: care este acum situatia si ce trebuie sa stie romanii care vor valuta
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
Situatii financiare: Cine poate semna bilantul contabil?
A aparut Calendarul Contabilului Vesel 2025! Contine 12 caricaturi ce garanteaza hohote de ras!
Cum stabilim durata de amortizare pentru un mijloc fix second-hand
Te-ar putea interesa si