Anul 2021 debuteaza cu provocari semnificative din punct de vedere economic pentru Romania, anul ce tocmai s-a incheiat fiind dominat de criza provocata de pandemia de coronavirus. Chiar daca nu a impus restrictii drastice pentru sfarsitul de an, Romania nu s-a confruntat pana la acest moment cu un val semnificativ de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus. Aceasta este o prima veste buna pentru economia tarii noastre, care ar putea astfel sa isi continue drumul de revenire inceput in a doua jumatate a anului 2019. Incertitudinile sunt mari insa chiar si acum, specialistii ezitand sa faca previziuni clare cu privire la revenirea economica a continentului european.
Potrivit analistilor romani, cursul de schimb va ajunge cel mai porbabil in primul trimestru al acestui an la 4.9 lei pentru un euro, nedepasind insa acest prag. Totodata, acestia estimeaza ca ROBOR se va situa intre 1% si 2% din cauza lichiditatii din piata si datorita marjei de dobanda practicata de Banca Nationala - de 1% la depozite, respectiv de 2% la credite. Lichiditatea din piata interbancara reduce in fiecare zi nivelul dobanzilor ROBOR atat pe termen scurt, cat si pe termen mediu sau lung. Spre exemplu, chiar in primele doua zile ale anului ce tocmai a inceput, dobanzile overnight la care bancile se imprumuta intre ele de pe o zi pe alta au scazut semnificativ, de la 1.63% la 1.22%. In aceste conditii, si ROBOR a inregistrat o scadere importanta, de la 2.03% la 1.91%.
Adriana Codirlasu, vicepresedinte in cadrul CFA Romania, sustine ca nu doar din cauza lichiditatii din piata a scazut ROBOR, ci si din cauza conditiilor de piata. Astfel, aceasta sustine ca ROBOR se va situa intre 1% si 2% avand in vedere dobanda cheie practicata de BNR de 1.5% si coridorul cuprins intre 1% dobanda perceputa pentru depozitele atrase si 2% dobanda la creditele acordate de BNR bancilor comerciale.
Totul depinde insa de politica Bancii Nationale, care poate strange periodic lichiditatea din piata pentru operatiuni speciale. Spre exemplu, BNR ar mai putea reduce dobanda de referinta, care este situata acum la 1.5%, un minim istoric pentru tara noastra. Totusi, potrivit specialistilor, este destul de putin probabil ca Banca Nationala sa apeleze la o astfel de strategie in viitorul apropiat avand in vedere ca “la o inflatie de 2.14%, dobanda cheie de 1.5% este real negativa”.
Aceeasi Adriana Codirlasu de la CFA Romania sustine insa ca Banca Nationala ar putea reduce rezervele minime obligatorii constituite de bancile comerciale la BNR, ceea ce ar aduce lichiditate mai multa in piata pentru sustinerea economiei. Incertitudinile cu privire la evolutia crizei sanitare provocate de pandemia de coronavirus sunt ridicate insa la aceasta ora, un al treilea val de infectari putand afecta serios intreaga economie locala. Totodata, o accentuare a crizei sanitare ar putea provoca si o scadere a dobanzii cheie a Bancii Nationale.
In aceste conditii, cursul de schimb va ajunge destul de rapid la 4.9 lei pentru un euro, aflandu-se deja pe o panta de depreciere semnificativa. Totusi, specialistii sunt de parere ca este foarte putin probabil ca acest prag sa fie depasit, chiar si in conditiile in care Banca Nationala va lasa mai libera fluctuatia cursului de schimb in acest an. De asemenea, Adriana Codirlasu mai transmite si ca situatia actuala la nivel mondial ii indeamna pe investitori catre activele cu risc, ceea ce nu ar aduce prejudicii monedei nationale.
Ultimele NOUTATI
Finantare de pana la 15.000 de euro pentru initiative comunitare din 42 de zone ale Capitalei prin Platforma de mediu pentru Bucuresti
3 greseli financiare pe care parintii le fac si distrug independenta financiara a copiilor peste ani
Partenerii nostri
Pensionarii de invaliditate - noi DREPTURI acordate, in vederea extinderii dreptului de munca
Drepturile de autor - noutatile legislative importante si cum sa le gestionati
Rolul comunitatilor de afaceri in dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii
Semnare situatii financiare anuale: Ce spune legislatia despre persoanele imputernicite?
e-Factura B2C: Noutati in 2025, sanctiuni si studii de caz
Auditul Intern explicat pe intelesul tuturor: Legislatie, organizare si spete rezolvate
Se simplifica drumul catre Cotroceni! Mai putine semnaturi pentru candidatii la prezidentiale
Destinatii de top din Romania pe care le poti vizita cu voucherele de vacanta