Curs valutar euro - leu 2023: ce cred sefii din BNR despre evolutia leului in fata monedei europene, la ce sa ne asteptam
curs valutarcurs euro leupreviziuni curs valutar
Cursul valutar a devenit un subiect de interes major, atat pentru persoanele fizice, cat si pentru cele private, in contextul globalizarii si al pietelor financiare interconectate, a importurilor si exporturilor masive de bunuri, servicii si al schimbului valutar intens care se face in fiecare secunda. Este o parte a vietii noastre personale si profesionale asupra careia ne dorim sa avem cat mai multa predictibilitate.
Despre evolutia cursului valutar in general, despre cum e bine sa o privim, de fapt, si la ce ne putem astepta acum ne vorbeste chiar Cristian Popa, membru in Consiliul de Administratie al BNR:
"Cursul nu este fix ... prea multa depreciere strica, dar s-ar putea ca si prea multa apreciere sa strice"
"Situatia este ca atunci cand cursul se apreciaza este perceput de populatie si de societate in general ca o evolutie pozitiva.
Insa, cand ai deficit de cont curent, deficit extern atat de mare, bineinteles ca nu e neaparat de laudat aceasta evolutie, ea nu contribuie la rezolvarea problemei, mai degraba contribuie la perpetuarea ei, sa spunem. De aceea eu spun, in nume personal, ca trebuie atentie, ca trebuie sa stim,
cursul nu este fix, ca prea multa depreciere strica, dar s-ar putea ca si prea multa apreciere sa strice, mai ales cand fundamentele spun altceva.
Eu vin din mediul privat - sunt fost manager de active -, stiu ca este un pret corect, nu pot autoritatile sa-ti spuna, insa trebuie sa te intrebi cat de sustenabila este aprecierea cursului cand deficitul de cont curent este atat de mare. 52% din acest deficit este finantat de fluxuri stabile, de fluxuri non-generatoare de datorii.
Diferenta sunt aceste fluxuri, aceste flow-uri de portofoliu, generatoare de datorie, hot money. Li se mai spune hot money. De ce li se spune hot money? Pentru ca vin, sa spunem, saptamanal si, la un moment dat, cand se schimba sentimentul in piata, s-ar putea sa se inghesuie toti sa fuga. Cred ca trebuie atentie la aceste capitaluri, sunt orientate pe termen scurt. Ca fost investment manager nu pot sa le spun speculative, dar pot sa spun ca trebuie sa ne uitam atent la ele.
Ieri, domnul guvernator a spus un lucru: 'Cand deficitul extern ajunge la 10% din PIB, trebuie sa ciulim urechile'. In stilul dansului a spus cam ce spun si eu acum.
Eu o mai spun intr-un fel si am mai spus-o: Cand tu, ca economie, economia Romaniei, cheltui cu 9-10% mai mult decat produci, trebuie sa te intrebi cat de sustenabil este acest aspect pe termen lung si, desigur, cat de sustenabila este aprecierea cursului, in conditiile in care 10% din PIB-ul anului trecut l-ai consumat cu capitaluri din afara. 26 miliarde de euro deficitul extern al anului trecut, peste 9% din PIB, balanta bunurilor, minus 32 de miliarde de euro, balanta serviciilor - acolo performam foarte bine, plus 12 miliarde de euro.
Imi place sa spun ca deficitul extern este elefantul din camera cu portelanuri. Speram ca politicile economice sa duca spre slabirea elefantului inainte sa strice portelanurile si sa spun ca, tot o parabola, imi place sa asociez lucrurile cu parabolele, e ca atunci cand locuiesti la parter si lasi geamul deschis sa intre aerul: in prima zi intra aerul, a doua zi intra aerul, la un moment dat s-ar putea sa intre si hotul. Cand sentimentele in piete se intorc si capitalurile fug din pietele emergente spre pietele dezvoltate, atunci e o problema si trebuie sa fii pregatit",
Explicatiile oficialului BNR au fost facute joi, 16 februarie 2023, la evenimentul in care Bursa de Valori Bucuresti a premiat Performerii Anului 2022 pe piata de capital.